Edward Riedl (M)

Fas 3 och kritiken från oppositionen

Just nu har de fyra oppositionspartierna (S, MP, V och SD) enats om kritiken mot fas 3. Det finns där precis som på många andra områden möjligheter att förbättra. De menar att de som är där istället borde få riktiga jobb. Det är minst sagt problematiskt när de kan enas om kritiken men inte vad som skall komma istället. Både röda och blåa regeringar har haft olika lösningar och åtgärder för de som står längst bort från arbetsmarkanden (det är personer som idag hamnar i fas 3). Från alliansen har vi redan nu tillmötesgått kravet på utbildning (om den kan förväntas leda till jobb) under fas 3. Men att som den samlade oppositionen nu vill och helt avskaffa fas 3 utan att veta vad som ska ske istället känns riktigt märkligt. Problemet är att de flesta som befinner sig i fas 3 inte står först i kön hos de reguljära arbetsgivarna och då hamnar helt utanför insatser. Då blir fraser som: "De borde få riktiga jobb istället" helt innehållslösa.

Från alliansen fortsätter vi att driva arbetslinjen. vår ambition är att hjälpa människor tillbaka till arbete när det är möjligt. Risken är att de röd-gröna och SD lyckas enas om fortsatt bidragslinje för att vinna kortsiktiga populistiska mediasegrar. Det gagnar inte de som berörs eller svensk ekonomi i stort.

Edward Riedl (M).

13 kommentarer

  1. RWR

    Det som har gjorts bra från Alliansens sida är ju just att man lyft fram problemen kring dessa frågor i ljuset! Det känns mer strukturerat och på så sätt kan man enklare nå de lösningar som man eftersträvar.

    Vi har en lång tradition av ”mörkande” som på alla sätt och vis dolt problemen som uppstått i våra välfärdssystem. Man har helt enkelt bundit ris till egen rygg när man utropar sig som varande de goda allena. Det leder lätt till att man måste gömma skiten i syfte att behålla kontrollen.

    Drömmen om samhället utan problem skapar således det fiktiva upphöjda samhället. Inte utan problem men väl med dolda sådana!

  2. Isak

    Trots att alla experter, massmedia, arbetslösa och opposi-
    tion är överens om hur illa arbetsmarknadsutbildningen och
    det s.k.FAS 3 har skötts. Så fortsätter Herr Riedl sitt
    mantra med alliansregeringens förträfflighet. Han anklagar
    även oppositionen för att stå för bidragslinjen. Aldrig
    någonsin i historien har så många haft bidrag. Det mesta
    i Fas 3 är rena bidrag. Och bara för att man kallar det
    avdrag så är det lika fullt bidrag. Jobbskattebidrag, Rot-
    bidrag, och Rut-bidrag. Aldrig tidigare har svenska folket
    varit så stora bidragstagare som under de borgerliga re-
    geringarna. Nu avråder också ekonomisk expertis för bi-
    verkningarna.

  3. Arvid

    Det är mycket dålig tajming med utbildning nu när konjukturen stiger. Utbildningsinsatserna skulle ha satts in när lågkonjukturen kom men det var viktigare med skattesänkningar. Det är stor risk att det inte kommer att finnas nog med kompetent folk att anställa utan företagen hänvisas till att använda bemanningsföretag med utlänska arbetstagare. Och Sverige går miste om skatteintäkter och försäljning i lokala affärer.

  4. JonasE

    Alliansen som skröt vitt och brett om att nu ät det slut på Ams-trams och andra lådsas jobb, och nu ska vi bara hålla på med riktiga jobb!!.
    Men Nu gör ni samma sak som AMS var, men med sämre ersättningar och mindre av utbildning!!.
    Känns det lyckat??.

    Det är nu som skrutit vitt och brett om hur mycket bättre det skulle bli när Alliansen styr, det ju skulle vara slut ”AMS-tramset”, men nu gör ni samma sak som det ni kritiserade (S)regeringen för, så varför är då NU kritiken oberättigad??.

    Alliansens arbetslinje är bara en ursäkt för att skattesänka, men skapar den verkligen fler jobb??….knappast!!…..enligt Riksrevisionen!!.

    Ser man till det ökande antalet som är beroende av Försörjningsstöd med Alliansens politik så kan man undra, vem är det som driver bidragslinjen egentligen??.

  5. Manne N

    Toppen att man nu börjar förstå att utbildning ger fördelar på arbetsmarknaden. AMS-kurserna hade god effekt. Komvux har ni i det närmaste slaktat. De utbildningar som du utlovar till de pysselsatta fas 3- slavarna räcker till 5% av de som är inlåsta i fas 3. Det räcker än, så länge, bara året ut.

    Visst vill jag avskaffa fas tre, snarast. Jag vill också avskaffa cancer. Men ingen kräver att jag ska föreslå ett alternativ.

    Det som arbetslösa har gemensamt är att de saknar avlönat arbete. Inte att de är okunniga, sysslolösa eller socialt inkompetenta. De behöver inte uppfostras! Felet är inte de arbetlösas utan en arbetsmarknad som inte fungerar.

    Ner med moderaternas bidragssamhälle!

  6. Mikael

    Hej Edward! Jag skall försöka vara saklig. Det stora problemet handlar om att vårt utbildningssystem inte har hängt med i de samhällsförändringar och strukturförändringar som skett genom åren. Dvs, vi har inte förmått se till att den kompetens och de kunskaper som näringslivet efterfrågar finns när de behöver rekrytera. Vi ser också att andelen akademiker i FAS 3 är närmare 40% beroende på dålig eller ingen samverkan mellan akademi och arbetsmarknad/näringsliv. Detta gäller särskilt inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna. Detta samtidigt som vi har fler utbildade och utexaminerade inom dessa områden, och att det inte finns den typen av efterfrågan på den reguljära arbetsmarknaden. Därför måste fokus vara på samverkan mellan akademi och arbetsmarknad för att öka dessa individers anställningsbarhet, så de inte blir arbetslösa eller långtidsabetslösa efter examen. Dessutom behövs så kallad professionell ”jobtraining” som gör det lättare att byta jobb/bransch när samhälls och strukturförändringar sker.

  7. Edward Riedl

    Svar till Isak (2011-05-17 19:50)
    Jag säger inte att fas 3 är felfritt. Men vilka menar du vara alternativen för dessa människor som vore så mycket bättre?

  8. Edward Riedl

    Svar till Arvid (2011-05-17 19:56)
    Den bild du målar upp stämmer inte med verkligheten. Precis innan och under krisen lanserades några av Sveriges största utbildningssatsningar någonsin.

  9. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-05-18 03:30)
    Till viss del kan jag ge dig rätt i kritiken. Men vi måste, även om det innebär konstgjorda jobb, hjälpa människor som står lågnt ifrån arbetsmarknaden.

  10. Edward Riedl

    Svar till Manne N (2011-05-22 10:02)
    Din liknelse med cancer är möjligen lite svår att följa. Om du avskaffar fas 3 utan andra förslag hamnar dessa människor återigen helt utanför utan vägar tillbaka in. Jag har träffat åtskilliga i fas 3 som faktiskt tycker det är bra.

  11. JonasE

    Om det nu som det verkar inte går att göra mycket annat än samma som förra regeringen för arbetslösa = AMS-politik!!.
    Varför har Alliansens gjort arbetslöshet och sjukdom till en fattigdomsfälla??.
    För Jobbskatteavdraget har inte skapat fler jobb, försämringarngarna i sjuk och arbetslöshetförsäkringarna har inte skapat fler jobb, om man inte räkar alla nya jobbcoacher och alla nya Fas3 företag!!.
    Så varför göra sjukdom och arbetslöshet till en fattigdomsfälla = det ni kalla att sänka trösklar, dom grupperna hade det svårt nog ekonomiskt innan era försämringar!!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.