Edward Riedl (M)

Skog och malm gör Sverige rikt

Det kan ibland vara bra att påminna om vad som bygger det svenska välståndet starkt. Skogen och malmen inbringade inte mindre än 125 miljarder kronor netto till Sverige under 2010 att jämföra med 59 miljarder för verkstadsvaror och 4 miljarder för vägfordon. Nettoexportvärdet är alltså värdet av det vi säljer till utlandet minus kostnaden för de varor som måste köpas in.

De röd-gröna partierna som vill försämra den svenska konkurenskraften genom kilometerskatter, försvårande av malmbrytning mm hotar alltså själva grundfundamentet för det svenska välståndet och den svenska välfärden.

Edward Riedl (M).

5 kommentarer

 1. JonasE

  Det viktigaste för malmbrytning är väl ändå en fungernade Järnväg, så sluta skattesänk och fixa till järvägarna i stället!!.
  För oavsett om ni satsar mer än tidigare på järnvägarna så är det inte tillräckligt och det vet du!!.

  Kilometerskattens upplägg var dessutom så att den skulle marginellt drabba skogsindustrin, om denna grupp ens skulle drabbats, utan den var riktad för att få ökande båt och järnvägstransporter.
  Så Kilometerskatt eller Drivedelskatt??, den senare införde NI, och den drabbade ALLA!!.

  De som ”bygger det svenska välståndet starkt” kommer dessutom från i huvudsak Röda komuner, och har ofta lite tilltro för Moderat politik!!.

 2. Krister Klermalm

  När någon kommer med riktiga uppgifter och öppna kort så vrider moderatern om än mer på en skevd bild av sanningen ifrån deras håll trots verkligheten påvisar motsatsen.

 3. Edward Riedl

  Svar till JonasE (2011-05-24 16:47)
  Om man inte vill ta ansvar för helheter är det lätt att kräva mer till allt. Men att lova guld och gröna skogar utan att kunna leverera är inget som väljarna går på. Att ta ansvar kan ibland vara jobbigt. Men alternativen förskräcker – Se Grekland med flera som levt som ni lär…

 4. JonasE

  Skall du verkligen komme dragandes med Grekland??, vars ekonomiska problem i huvudsak grundat sig på Marknadsliberalimsens fasor, just det Moderaterna förespråkar!!…..du är bra nära ren lögn nu!!, eller är det okunskap??….vet inte vad som är värre!!.!!.

  Det marknadsliberala ekonomiska receptet med låga skatter och minskade offentliga utgifter har provats i stor skala över hela världen sedan mitten av 1980-talet, och har i stort sett misslyckats överallt: Ryssland och Östeuropa under 1990-talet, Latinamerika och Europa.
  Vi såg kollapsen för denna ekonomiska doktrin i Argentina år 2001, och vi ser samma utveckling nu i Södraeuropa och Grekland.

  -Grekerna har arbetar längre än EU-genomsnittet: drygt 42 timmar per vecka, jämfört med EU-snittet som är 40.7 timmar.
  -Grekiska löner är låga, även för de offentliganställda, och grekerna har avsevärt lägre köpkraft än till exempel Tyskar och Svenskar.
  -Greklands statsutgifter i förhållande till BNP är endast 42 procent, klart lägre än Tysklands (46 procent), Frankrikes (54), Storbritanniens (50) eller Sveriges (52).
  -Grekland har färre offentliganställda än Sverige och många av dessa är dessutom anställda på osäkra tillsvidarekontrakt utan tillgång till de fördelar som fastanställning innebär.
  -Skattetrycket i Grekland är lågt, betydligt lägre än i Sverige och Tyskland, och problmen i Grekland är huvudsak beroende på bristande skatteintäkter, så den är defintivt en Moderatlikande skattesänkar politik som skapat Greklands problem!!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.