Edward Riedl (M)

Besök i Aitik-gruvan

Här är några bilder från besöket i Aitikgruvan lite tidigare i år. Tillsammans med fyra riksdagskollegor från moderaterna besökte vi flera gruvor och här är Bolidens kopparbrytning i Aitik. Det är ett fantastiskt stort dagbrott där man spränger sig djupare och djupare ner i berget. Det kan nästan vara svårt att få perspektiv på hur storslaget det är på de två översta korten. Men om ni ser den lilla pricken på en av de slingrande vägarna så är det en av truckarna som ni ser på de två nedersta bilderna. De är enorma och tar hela 300 ton per last. Till dags dato har man kommit ner 435 meter i berget och det är varje vinter 55 mil väg att snöröja i dagbrottet. Nästan lika mycket väg som mellan Umeå och Stockholm. Snabbaste vägen ner är cirka en mil idag. Det är i Norrland med skogen, malmen och vattenkraften ryggraden i svensk ekonomi finns.

Edward Riedl (M).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.