Edward Riedl (M)

Cannabis är farligt

Att unga tror att cannabis inte är farligare än att ta en öl är inte bara felaktigt utan farligt för oss som samhälle. I DN kan man läsa hur psykologen Thomas Lundqvist redogör för riskerna med just cannabis. Det är ingen rolig läsning. Skadorna på hjärnan av detta missbruk är större än de flesta tror.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

31 kommentarer

  1. isak

    Du är för rolig du Edward. Den här bloggen ger mig en aldrig sinande källa för galna upptåg och kittlande skarpsynta analyser av dagsläget.

    Att du sen aldrig tycks svara i kommentarsfältet ser jag som en självklarhet, en lärd tidningsmans tryckta ord skall ej revideras! Varför ifrågasätta en tanke vilken redan är fulländad?

    Vik hädan motsträviga uppfattningar, här på vk-bloggen regerar Riedl, urbottning av klassikt karikatyrsnitt!

  2. Emil

    Kommer inte gå in på en debatt som Cannabisens vara eller inte vara men vill du ha forskning att stödja dina åsikter med så bör du inte nämna Thomas Lundqvist i seriös debatt då detta är en, i internationella vetenskapliga kretsar, känd kvacksalvare som 1. har åkt dit för att fabricera resultat och 2. inte har lyckas uppvisa resultat som står sig vid prövan.

    Röstade på moderaterna själv och tycker det är synd att man lång tid framöver, från andra partiers håll, kan använda detta inlägg i debatten emot dig då det får dig att se opåläst ut.

    Gör vad du vill med detta meddelande men ett råd ska jag lämna dig med. Kolla upp vad som är fakta fört och SEN använder du denna för att vinna framgångar. Just här har du tyvärr inte gjort det.

  3. thatsfunny

    Det roliga är att ni aldrig har några källor. Och om ni har det så är det ett så kallad spindelnät. De vill säga att alla länkar till varandra.

    Om det du säger är sant borde inte alla i Holland vara ”urholkade”? Eller varför inte Jamaica och Indien?

    Hur många dör per användare av cannabis jämfört med tobak och alkohol? Om det ska vara nolltolerans. kriminalisera allt då från koffein till heroin. Jag råder dig också att läsa på lite om ämnet innan du uttalar dig.

  4. Erik Jonsson

    Jag tycker själv inte att man ska legalisera cannabis men man ska heller inte överdriva skadeverkningarna som Sverige gjort sedan åttiotalet. När ungdomar surfar och läser på internet att cannabis är näst intill ofarligt för vuxna och påståendena kan backas upp med seriösa källor som Harvard Medical School och Kanadensiska senaten så blir bara sån här skräckpropaganda ett stort skämt för dem, och får helt motsatt effekt.

    I dagens läge med obegränsade mängder av information tillgängligt med ett musklick går det inte att fortsätta ignorera all modern forskning som bedrivits världen över av mycket mer trovärdiga forskare än en psykolog med ekonomiskt intresse i frågan som inte lämnar några källor på sina påståenden.

    Mvh/Erik

  5. Lisbet Olofsson

    Förstår inte denna glamofierande myt om cannabis.

    Snälla kan du återgälda mitt besök och trilla in på min sida idag och skriva en kommentar. Det skulle betyda mycket med din åsikt.

    Tackar på förhand

  6. Carl Johan Ellsén

    Det minsta man kan begära av riksdagsledamöter är att de saluför verifierade sanningar. Sanningar baserade på forskningsresultat. Nu påstår Thomas Lundqvist både ditten och datten om resultaten av att bruka cannabis, men inte med ett ord visar han på vilken forskning han baserar sina påståenden. Och du köper det utan att ställa några frågor. I detta nu försöker jag förklara för mina barn varför man inte ska använda droger. Som beteendevetare vet jag att skrämselpropaganda inte fungerar varför jag försöker använda adekvata fakta. Det betyder att jag har plöjt forskningsrapporter och expertutlåtanden i mängder. Lundqvists påståenden verifieras inte av någon med ett undantag; Jan Ramström i boken om cannabis som ges ut av folkhälsoinstitutet. Läser man den får man till exempel veta att mödrar som röker cannabis föder barn med lägre vikt än normalt. Det är en uppgift jag inte läst någon annanstans. Därför frågade jag just Lundqvist men även CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, var jag kan hitta forskning som visar att det är sant. Inget svar. Jag frågade också var jag kan hitta forskning som visar att fler cannabisbrukare får cancer. Inget svar. Frågan för både dig och mig är: Vad är sant av det som påstås om cannabisbruk? Jag utgår från att du inte vill rösta på något i riksdagen utan att ha adekvat information. Lika lite som jag vill saluföra påståenden till mina barn utan att jag vet att de är sanna. Det är inte vad som får dem att lite på mig. Vad gör du för att vi ska lita på dig i den här frågan?

  7. Kurt-Knut Haraldsson

    Efter att ha läst artikeln så befästs bara en vetskap.

    Att läsa dagstidningar kan göra dig både dummare och känslomässigt urholkad.

  8. mrhama

    Alla vet att cannabis är farligt så det påståendet är helt ointressant. Vad som är intressant är vilken politik som ger maximal lycka till maximala antalet personer och i synnerhet de som hamnar i botten av samhällsstegen. Jag är inte särskilt övertygad om att det är dagens juridiska system som ger det bästa resultatet utan vill se en human politik inom området i stället. Att bötfälla de som är allra längst nere på samhällsstegen anser jag inte vara ett bra sätt att stärka dem så att dem kan klättra uppåt.

    Detta ska göras i två steg: Först så ska straffet på egen konsumtion avskaffas för att ersättas med frivillig vård, sk avkriminalisering. Steg två är att reglera försäljningen av cannabis så att kemikalieinnehållet i växten kan kontrolleras, skatt kan tas ut för att bekosta drogens skador och insteget till tyngre droger kan brytas. Cannabis är förvisso farligt men eftersom den relativa skadan och missbruksfrekvensen är lägre än jämförbara droger (i synnerhet tobak och alkohol) så kan en reglering möjliggöra att människor berusar sig på ett mer hälsosamt sätt när ett realistiskt och mildare alternativ till de två tidigare nämnda drogerna tillåts att säljas på systembolaget.

  9. Alexander

    Nu har jag ännu fler anledningar att inte rösta på Moderaterna, tack Edward för att du bevisar hur trångsynta och o-pålästa ni är.

  10. Edward Riedl

    Svar till Jim (2011-08-15 18:18)
    Ta gärna fram citatet där han säger att det är som du skriver. Om jag förstod din länk rätt var det gällande vissa skador som cannabis var farligare än heroin.

  11. Edward Riedl

    Svar till Emil (2011-08-15 19:41)
    Jag tar tacksamt emot alla förslag. Jag kommer att ge riksdagens utredningstjänst i uppdrag att sammanställa vilken forskning som finns på området.

  12. Edward Riedl

    Svar till Erik Jonsson (2011-08-15 23:38)
    Den som vill legalisera droger kommer alltid att hitta argument för sin sak. Att som flera påstå att det inte finns belägg för skadorna med droganvändandet är lite oroande.

  13. Edward Riedl

    Svar till Alexander (2011-08-17 05:09)
    Om din röst baseras på inställningen till droger lär du få svårt att hitta något annat etablerat parti som du gillar.

  14. Krister Nilsson

    Saken är den att även legaliseringsförespråkarna vet mycket väl att cannabis kan vara skadligt, speciellt för ungdomar, och det är också precis därför vi vill att staten tar kontroll över det. Vi tror att staten skulle saluföra drogen mer ansvarsfullt än vad Hells angels gör. Vi tror också att pengarna kommer till bättre nytta om de betalas till staten istället för till mördare.

    Men detta har du absolut noll förståelse för?

    Om någon vill läsa om sanningen om cannabis så googla runt lite bara. UNDVIK SVENSKA SIDOR!

  15. Magnus Strömgren

    Du har förstås rätt till din uppfattning om hur verkligheten är beskaffad – och vilka politiska slutsatser som skall dras av det. Låt oss för guds skull hoppas att riksdagens utredningstjänst gör ett bättre jobb än DN, så att du – om inte annat för alliansens skull – slipper göra dig till åtlöje i fortsättningen.

  16. Jim

    Du fråga efter citat av Lundqvist var han säger att heroin är mindre farligt den cannabis:
    ”all drugs create a disharmony in the neuropsychological network, causing a decrease of activity in areas responsible for short-term memory and attention, with the possible exception of heroin.”
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925403
    Pga hans fokus på minne och kognition och inte fysisk hälsa i forskning, heroin se ut som mindre farligt. Den är helt absurd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.