Edward Riedl (M)

Hemliga bevis från Säpo

Aftonbladets ledarsida förfasar sig nu över att egyptern Ahmed Agiza utvisades till Egypten för snart tio år sedan. Under en socialdemokratisk regering utvisades han och för två år sedan fick han på nytt avslag på sin begäran att komma till Sverige med stöd av hemliga bevis från Säpo. Han bedöms som en säkerhetsrisk och har så gjorts i tio års tid. Den moderata migrationsministern, Tobias Billström, säger idag att han försvarar beslutet. Aftonbladet menar nu att detta är en stor rättskandal.

Jag sitter inte inne på mer kunskap kring detta än någon annan som också bara läser tidningarna. Men om två regeringar med stöd av Säpo (av förklarliga skäl kan de inte alltid öppet använda all den kunskap som underättelsearbetet inbringar) under tio års tid gjort samma bedömmning kan det kanske hända att allt inte är taget ur luften.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

6 kommentarer

  1. Peter Burström

    Mig veterligen finns det inga brott man kan begå enligt svensk lagstiftning där straffet skall vara tortyr. Oavsett vad egyptierna hade planerat eller inte planerat skall inte USA ta våra medborgare, kedja ihop händer och fötter, täcka deras huvuden med säckar, flyga dem till Egypten där de blir torterade med elektricitet för att sedan kastas i egyptiskt fängelse. Det är intressant att du i detta läge, om än försiktigt, tar ställning för SÄPO och USA, i skarp kontrast till internationella humanistiska värderingar. Så här skall inte folk behandlas, vare sig man skjutit ihjäl unga socialdemokrater i Norge eller planerat sprängdåd.

  2. JonasE

    Eller så har han blivit en säkerhetsrisk med tanke på hur han blivit behandlad!!.

    Men som du skrev….vem vet??…..inte vi i alla fall !!.

  3. Edward Riedl

    Svar till Peter Burström (2011-08-16 11:30)
    Det otäcka du skriver om skedde under ert styre. Anna Lind (S) var ansvarig minister för det som du så detaljrikt beskriver.

    Jag tar inte ställning för USA genom detta utan försöker ge ytterligare ett perspektiv till en annars ensidig debatt. faktum är att jag försvarar den gamla s-regeringen lika mycket som den nuvarande. jag säger inte att det är klanderfritt. Men om en s-regering och en alliansregering båda kommit fram till att personen i fråga är en säkerhetsrisk kanske det ligger något i detta. Eller vad tror du själv?

  4. Patrick Wallgren

    Självklart får vi utgå ifrån att Säkerhetspolisen nyttjat sina anslag på bästa sätt och gjort en ordentlig utredning. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att även Säkerhetspolisen står under insyn och granskning, trots att det inte är av den tredje statsmakten.

    Däremot tycker jag inte att det är acceptabelt att någon människa skall utsättas för tortyr eller hållas häktad/fängslad år efter år utan rättegång. Här kan den svenska regeringen bli bättre på att ställa krav ifall de skall exportera sina problem.

    Patrick Wallgren

  5. Peter Burström

    Ett beslut som så dramatiskt går stick i stäv mot folkrätten, humanism och sunt förbannat förnuft är lika illa oavsett vem som fattat beslutet. Jag är inte socialdemokrat för att jag dyrkar marken utanför partiexpen och hyllar varenda beslut till skyarna, jag är socialdemokrat eftersom att den demokratiska socialismen ligger mig varmt om hjärtat. Viker partitoppen från partilinjen kritiserar jag dem också då jag får chansen. Det jag reagerade på var det faktum att du försvarar beslutet. Om Sauron själv var en svensk medborgare skulle jag slåss för hans rätt till en rättvis rättsprocess som omöjligen kan sluta med eller involvera tortyr eller dödsstraff. Dessa värden väger för mig mycket tyngre än någon partipiska i världen.

    Vidare kan jag inte tycka att CIA har ett särdeles bra track record när det gäller folkrätten. För mig framstår de som en organisation som inte är rädda att gå över lik för att få igenom det de vill ha. Kolla in lite latinamerikansk historia får du se själv. Det är nästan så att ens moraliska vita blodkroppar direkt borde reagera då de yppar sig.

    Men på ett sätt har du rätt. Skälen till att SÄPO skeppade ut dessa två för att få sina liv förstörda har de inte sagt högt. Jag tänker mig dock inte att dessa skäl nödvändigtvis är högtravande och logiska, utan att de lika gärna kan vara hur mörka och obehagliga som helst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.