Edward Riedl (M)

Sverige står starkt

Idag har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) haft presskonferens. Budskapet är tydligt. Sverige står starkt i en orolig tid. Vi har ordning och reda på ekonomin. Men utifrån att läget i omvärlden snabbt kan förändras till det sämre och att Sverige är en liten öppen och exportberoende ekonomi tar vi nu det säkra före det osäkra. För att ha extra säkerhetsmarginaler skjuter vi nu på det femte jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt skatt för pensionärer. Dessa reformer kommer att genomföras senare under mandatperioden.

Edward Riedl (M).

17 kommentarer

  1. Erik

    Men nu hänger jag inte med här Edward. Ni har ju sagt hela tiden att ”jobbskatteavdraget är det i särklass bästa medlet för att motverka arbetslösheten – det betalar i praktiken sig själv”. Nu är det helt plötsligt, likt vi kritiker sagt hela tiden, en riskabel utgift. Hur ska ni ha det?
    Som ni talat tidigare vore ju det, i detta läge, absolut viktigaste att hålla sig till planen och införa skattesänkningen. Har ni ljugit tidigare eller har ni helt enkelt lyssnat på kritiken och bytt ståndpunkt? Er linje förefaller väldigt tvivelaktig för mig.

    Vidare blir det helt outgrunderligt för mig att säga att ”det enda ansvarsfulla är att hushålla” som Reinfeldt sade på presskonferensen. Vad ska vi då ha demokrati/politiker till? Om ekonomin är en extern kraft att förhålla sig till som en naturlag kan vi ju lika gärna bara anställa nationalekonomer som får sköta det istället för att ha (ekonomiskt) outbildade politiker som riskerar våra finanser? Jag tycker att ni har en oerhört inkonsekvent linje här. Som demokrat har jag väldigt svårt att förstå mig på den här typen av antipolitisk relation till den så centrala ekonomin.

    Fulspel och lögner. Moderaternas paradgrenar, tycks det som.

  2. Job

    Så sant så.
    Warren Buffett;
    ”Människor gör investeringar för att tjäna pengar, och potentiella skatter har aldrig avskräckt någon. Och till dom som hävdar att högre skatter skadar jobbskapandet vill han påpeka att mellan åren 1980 och 2000 skapades nära 40 miljoner arbetstillfällen. Och alla vet vad som hände sedan:
    skattesatserna sänktes och färre jobb skapdes, skriver han i New York Times”.

  3. JonasE

    Alliansens världsbild spricker…..Jobbskatteavdraget är inte lösningen på allt….tvärt om, snarare roten till det onda för de som drabbats av Alliansens nedskärningar i välfärden just för att göra Jobbskatteavdrag!!.

    Alliansens hade en bra ursäkt för att slippa ett nederlag i riksdagen i denna fråga, den internationella turbulensen !!.
    Om det nu går sämre för Sverige är det konjunkturens eller Alliansens fel??…..det var ju Alliansens förtjänst när det gick bra påstods det, inte att konjunkturen var bättre……gäller samma när det blir tvärt om ???.

  4. lf

    Sverige står starkt säger Edvard.Jag ser riktigt hur bröstet sväller.Men hur kan du vara så säker på att reformerna kommer att genomföras under mandatperioden.
    Har du någon kanal till de bättre vetande som vet när det blir bättre.
    Jag tycker det vore bättre att du ägnade tid åt alla kommentatorer som du så sturskt sa till att du skulle svara på deras frågor.
    Men du har kanske lämnat länet för något större.

  5. Job

    Om jobbskatteavdraget skulle ha gjort att folk fick arbete, blev friska och allt växte, vad händer då hädanefter i en orolig tid som nu i Sverige?
    Menar du att vi står starka tack vare pensionärernas eftergifter?

  6. Krister Klermalm

    När ska du besvara dessa frågor då? Att tiga slår bara tillbaks på dig själv att inte göra det.

    Vill du att kommunerna ska ta sitt ansvar gällande utbetalningarna av försörjningsstöden sker god tid innan dagarna 28, 30 och 31 – då bland annat autogiro dras på kontot?

    Vill du att kommunerna ska ta sitt ansvar för sitt handlande kring försenade utbetalningar att kommunen står för alla extra utgifter, kostnader etc – oavsett vad för faktura som gäller i normen eller inte – av följden av detta?

    Utbetalningsdag är inte reglerat, läs på. Har du sett detta reglemente så vill jag se den. För finns den varför utbetals inte ändå försörjningsstödet i god tid för autogiro även så jag ansökt själv i god tid att dem ska hinna med det.

    Ska den folkbokförda Kommun ska kunna neka en försörjningsstöd bara för att du vistas i en annan kommun av en låg elräkning för att ha umgänge med barnen eller/och söker jobb?

    Följd del på frågorna: När nu inte kommunerna förbättrar sig borde tillsägelser ifrån Länstryelserna, socialstyrelsen och rättsliga domar bli mer skarpare, alternativet förstatliga försörjningsstödet och lagtexten blir tydligt om vars du söker det samt normen blir generell i alla kommunerna. Vad säger du om det.

  7. ceko

    Du har åtskilliga blogg-kommentarer som Du inte svarat på, bl.a där regeringen flyttat 1 miljard från u-lands bistånd till finansdep. Det var en artikel den 14.7 i bl-a annat Expressen och ekot. Är det Din taktik att inte svara på besvärande frågor. Du vill tydligen bara ”dra” fram det positiva för regeringen och Dig själv. En annan fråga som du inte besvarat Varför skall pensionärer betala mer i skatt än andra? Men det är väl för att skydda rika och högavlönade. Det verkar som att nu har allianspartierna till högern vaknat och börjar dra sig ur alliansen. Det är de enda positiva för vanliga svenskar.

  8. Edward Riedl

    Svar till Erik (2011-08-16 14:40)
    Om du jämför Sverige med andra länder ser du hur välskött och välmående vårt land är. Problemet med din och andras kritik av Sverige och alliansregeringens politik och ansvarstagande är verkligheten. Det går bra för Sverige. Men i oroliga tider är det viktigt att ha marginaler. Jobbskatteavdragen förändrar beteenden och kan inte vid alla nivåer räknas hem samma år. Därav försiktigheten inför nästa år.

  9. Edward Riedl

    Svar till Job (2011-08-16 15:15)
    Att ens jämföra Sverige med USA som har ungefär halva vårt skattetryck är inte seriöst. Jag håller med om att USA bör höja skatterna men det är inte applicerbart på Sverige och svenska förhållanden. Vi har trots allt fortfarande världens näst högsta skattetryck efter Danmark.

  10. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-08-16 17:43)
    Jag svarar på samtliga kommentarer, dock inte lika ofta som tidigare vilket jag skrivit flera bloggar om. Sedan kommer reformerna att genomföras senare under mandatperioden givet att ekonomin tillåter detta.

  11. Edward Riedl

    Svar till Ante (2011-08-16 19:35)
    Ingen har påstått att effekterna kommer samma år varför vi skriver det kortsiktigt i budgeten som en utgift vilket vi gjort varje gång. Därför är det inget konstigt i att vi tillfälligt avvaktar när det ser ut som det gör i omvärlden.

  12. Edward Riedl

    Svar till Job (2011-08-16 21:35)
    Den som sparar i ladorna under oroliga tider klarar välfärd och välstånd bättre än de som bränner allt på en gång. Under finanskrisen 2008 ville ni sossar att vi skulle bränna pengar lika snabbt som många andra länder. Se nu hur det hade blivit om ni styrt Sverige. Då hade vi haft vårt eget Grekland att hantera. Försiktighet i orostider är klokt.

  13. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2011-08-16 22:07)
    Snälla du. Jag svarar i snitt på kommentarer varannan vecka i klump. Du får bara ett svar oavsett hur många gånger du än ställer samma fråga. Så snälla du – Ställ inte samma fråga i varje blogginlägg jag skriver.

    Vi har ett bra skyddsnät i Sverige jämfört med alla andra länder i världen. Trots detta finns det ibland skäl att se över både regelverk och rutiner för att människor inte ska fara illa. I just ditt fall kan jag inte uttala mig då jag inte vet mer än vad du skriver.

  14. Edward Riedl

    Svar till ceko (2011-08-17 10:55)
    Jag har svarat flera gånger. Men du kanske inte gillat de svar du fått. Gå in på regeringens hemsida så kan du läsa precis vad som hänt. Vi har gjort en skuldavskrivning och bokfört detta i enlighet med internationell praxis. Inget konstigt i detta.

  15. lf

    Sedan kommer reformerna att genomföras under mandatperioden.Men vad du inte sa i denna blogg var att ”givet att ekonomin tillåter detta”.
    Här ser man hur en politiker försöker försköna regeringens handlande.
    Denna reservation (till mig)gör att din blogg är totalt värdelös som information till väljare.
    Den garderingen kunde du väl ha gjort i bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.