Edward Riedl (M)

Det parlamentariska läget i riksdagen

Media skriver just nu mycket om det parlamentariska läget i riksdagen. Till att börja med är minoritetsregeringar normaltillståndet i Sverige och många andra länder. Minoritetsregeringar bildas då det inte finns en enad opposition i parlamentet och då bildar den största samlingen partier som kan och vill samarbeta regering. Så skedde i Sverige efter valet 2010. Inget dramatiskt i detta. Självklart förlorar alliansregeringen omröstningar där en samlad opposition går ihop mot regeringen. Det händer i de fall socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill samma sak som sverigedemokraterna. Händer det för ofta och på alltför viktiga områden händer heller inget mer dramatiskt än att den nya majoriteten till slut får bära ansvaret och i slutändan bilda en egen regering. Så skulle socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vilja bilda regering med sverigedemokraterna har de självklart denna möjlighet.

För så länge de fyra oppositionspartierna inte samarbetar är alliansen det största politiska blocket i Sveriges Riksdag.

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

  1. lf

    Denna parlamentariska situation är ju självklarheter för svenska folket.
    Jag tror du svenska folket inte visste detta?

  2. Krister Klermalm

    Det händer i de fall moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet vill samma sak som sverigedemokraterna – som det händer för ofta av 359 håller Alliansen med SD i 304 gånger. På alltför viktiga områden händer heller inget mer dramatiskt än att den majoriteten till slut får bära ansvaret och i slutändan bilda en majoritets regering.
    Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet Kommer inte att bilda regering med sverigedemokraterna för det är inte möjligt.

    När alliansen som det största politiska blocket i Sveriges Riksdag inte har något innehåll av framtida visioner med landet mer än endast ha retorik om sunda statsfinanser så ligger ni farligt till att spricka alliansen. Nu har ni fått backa t o m för att hålla ihop kring vanvård ersättningen.

  3. JonasE

    Du menar att så länge som opposionen inte har någon egen vilja så får Alliansens som dom vill ??.

    I 359 omröstningar stödde SD regeringens förslag.
    Bara i 55 fall röstade man emot…..så SD är Alliansens nära 8 ggr av 10 !!.

    Är det därför som man blint kör på med sin politik, utan att förhandla med opposionen, och hoppas att denna gång är det inte 2 ggr av 10 ??.

  4. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2011-09-18 02:49)
    Eftersom vi inte tänker göra upp med SD och ni lovade att aldrig ge dem politiskt inflytande är det väl det rimliga att göra. Det var precis det här Mona Sahlin (S) var rädd för innan valet när hon fortfarande trodde ni skulle vinna. Det vill säga svårigheten att hålla SD borta från inflytande om det mindre politiska blocket gick på frierierna från Sd i vågmästarställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.