Edward Riedl (M)

Riksdagsledamöters resor i medias ljus

Det är bra att vi riksdagsledamöter ständigt granskas av media. Men allt är inte fel som det ibland kan se ut i medias ljus. Nu senast är det Rossana Dinamarca från vänsterpartiet som är i skottgluggen för medias granskning. Som hårt arbetande småbarnsförälder lever hon som de flesta av oss riksdagsledamöter borta från familjen i veckorna. Möjligheten att komma hem några timmar tidigare för att vara med innan barnen somnar är mycket värdefullt för möjligheten att orka med uppdraget. Inte minst för övriga familjen. Hon har förvisso möjlighet att åka tåg men missar då ännu mer tid tillsammans med sin familj. Gör hon då rätt eller fel som använder sig av flyg istället för tåg? Men bäst blir det när journalisten frågar om det inte vore bättre om hon flyttade till Stockholm. Kan det bli mer storstadsmedia över det hela! Själva grunden för en väl fungerande demokrati är att parlamentet är geografiskt sammansatt utöver olika partitillhörigheter. Redan idag finns det misstro mot att riksdagen är väldigt storstadsorienterad ute i landet. Om samtliga riksdagsledamöter dessutom skulle tvingas flytta till Stockholm vore vi riktigt illa ute.

Så självklart ska Rossana Dinamarca (V) bo kvar i Trollhättan. Får hon inte ihop tiden med sin familj och sina barn på annat sätt än med flyg är det en rimlig kostnad för demokratin.

Läs mer här och här.

Edward Riedl (M).

18 kommentarer

 1. karin

  jag bor själv i trollhättan och VET att restiden knappast är mycket kortare med flyget. x2000 går, precis som att benen kunde bära henne från station till riksdagshuset.

  i och för sig åker hon väl inte transferbussen, utan tar taxi till jobbet? hennes barn är väl ändå inte där ändå?

  BEKLÄMMANDE att du försvarar henne. kanske är det på grund av din post?

 2. Mr Cool

  Nja Edward, Dinamarca motiverar sin flygresor med att hon vill ha mer tid till familjen. Det känns märkligt då hon kandiderar till partiledarposten vilket då sannolikt innebär att tiden till familjen blir nästintill obefintlig. Så detta motiv känns inte riktigt sanningsenligt.

  Redan för 20 år sedan så använde vi oss av videokoonferanser på företaget där jag jobbade i syfte att spara respengar då filialerna var geografiskt spridda. Jag kan idag medelst bank-id eller elektronisk dosa flytta stora belopp från bankkonton utan problem. Att via dagens teknik då via PC kunna trycka JA/NEJ på elektronisk väg vore en skitsak vid riksdagens voteringar vilket innebär att ledamöterna inte skulle behöva resa i nuvarande omfattning. Visst är det personliga mötet också viktigt men inte alltid och inte vid varje enskillt tillfälle. Sen tycker jag att antalet ledamöter i riksdagen kan halveras eftersom ni ofta ändå röstar efter partipiskan och mångdubbelt folkrikare nationer har inte denna massiva representation. Att använda modern teknik torde heller inte vara främmande för bl.a. vänsterpartiet då partiledaren Lars Ohly kunda skicka SMS från torget i Prag långt innan tekniken fanns tillgänglig.

 3. Pelle

  Klokt. För övrigt går det inte alls X2000-tåg från eller till Trollhättan, en enkel check av journalisten hade visat det.

 4. Lars Gidlöf

  Bra skrivet. Journalisten vinklade det dessutom att hon flög jetplan, det är ju flygbolaget som väljer flygplanstyp, och planet flyger ju även om hon inte är passagerare.

  Bra inlägg Edward

 5. Janne

  Om Dinamarca gör rätt, hur kan då ni makthavare kräva av oss vanliga dödliga att vi ska leva ”klimatsmart”? Åka kollektivt, cykla i stället för att ta bilen, undvika flygresor, sänka värmen hemma etc. Så vill ni makthavare att vi ska leva, men ni själva då? För övrigt: vi vill också precis som Dinamarca hinna hem till våra barn, våra familjer.

 6. Mr Sound ***

  Det är lätt att tappa verklighetsuppfattningen när någon annan betalar, för vem vill inte ha mer fritid?

  Rossana Dinamarca verkar uppenbarligen värdera sin egen fritid högre än skattebetalarnas, eftersom hon tycker att vi ska bekosta hennes. Och det står du bakom, hycklare!

 7. Mr Cool

  Jag skulle vilja tillföra ytterligare en parameter till diskussionen. Politiker försöker ju ofta styra medborgarnas beteende med olika piskor och morötter. Vi skall betala dyrt för bilåkande och ha kallt i husen bara för att just svensken av alla är skickad att rädda isbjörnarna och klimatet. Vi skall medelst prisvapnet och monopol på leverantör drivas till att dricka mindre sprit etc. etc.

  Viljan att exempelvis använda flyg och bo på hotell i privat såväl som offentlig sektor påverkas av de bonussystem som återfinns hos flygbolag och hotellkedjor. Dessa bonuspoäng kan nyttjas PRIVAT och utan beskattning trots att arbetsgivaren (ibland staten) betalar kalaset. Det innebär att oftast högavlönade personer kan få sina semestrar kraftigt sponsrade och även familjen kan åtnjuta dessa förmåner. På 10 flygresor får man ungefär 1 privat i bonus.

  Jag har själv rest kors och tvärs samt bott gott på hotell för dessa bonuspoäng. Jag säger inte att det är just så i detta fallet men jag påstår att förmånerna ofta påverkar beteendet att vilja resa och sova över.

 8. Denny Wikberg

  Håller med dig fullständigt, det måste vara möjligt att vara politiker, småbarnsförälder och bosatt utanför Stockholm. Om det går att hantera genom att man reser som Dinamarca gör så är väl det en bra lösning. Man ska inte underskatta värdet av tiden med familjen.

 9. moderat i vindeln

  ingen är tvingad att ta ett jobb som innebär att man inte träffar familjen så ofta…. man blir less på att ni försvarar varandra oavsett partifärg så fort det gäller förmåner… jag hoppas på kraftig förändring när det gäller ersättning på politiker , som det är nu är det ett hån mot vi vanliga arbetare… och sen gäller arbetslinjen för alla arbetsföra människor i vårt land även politiker … förövrigt tycker jag att alla som tjänar mer än 100000kr i månaden kan betala 100% skatt på överskjutande beloppet …

 10. Edward Riedl

  Svar till karin (2011-09-29 12:00)
  Jag försvarar demokratin vilket är beroende av att vanliga människor ska kunna ta tunga politiska uppdrag utan att tvingas flytta till Stockholm.

 11. Edward Riedl

  Svar till Janne (2011-09-29 14:44)
  Politiker ska givetvis leva som de lär. Min uppfattning är också att jag gör det. För längre resor eller vid behov av snabba transporter är även min politiska uppfattning att flyg är viktigt. Sedan ska flyget också fortsätta sitt del i miljöarbetet vilket också pågår.

 12. Edward Riedl

  Svar till Mr Sound *** (2011-09-29 15:11)
  Dina ord får stå för dig. Min uppfattning är precis den jag redogör för. Det är viktigt att vi möjliggör så att människor från hela landet kan ta riksdagsuppdrag och även kombinera familjelivet. Många företag gör på precis samma sätt. Jag är emot att politiker ska klä sig i säck och aska. Vi ska inte leva i överdåd men normala reseförmåner menar jag är fullt rimligt.

 13. Edward Riedl

  Svar till Mr Cool (2011-09-29 16:52)
  Inga förmåner i form av flygbonuspoäng mm får användas privat av riksdagsledmöter så det incitamentet till misskötsel finns inte.

 14. Edward Riedl

  Svar till moderat i vindeln (2011-10-01 10:31)
  Jag håller i det här fallet inte med dig. Jag försvarar de grundläggande grundprinciperna för vår demokratiska modell med möjlighet för parlamentariker från hela landet. 100% i skatt tror jag av många skäl är fel väg att gå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.