Edward Riedl (M)

Banker som faller och länder som går på knä

Runt om i Europa ser vi nu banker som inte längre klarar av sin verksamhet till följd av alltför stora skulder. Dessa skulder har uppkommit genom alltför stor riskexponering och felaktig riskbedömning av statspapper. Stora risker kan ge både stora vinster och stora förluster. Problemet inom banksektorn, vilket jag påtalat ett flertal gånger, är att vinster till följd av stora risker hamnar hos aktieägare och bankfolk medan förlusterna hamnar hos medborgarna. Det finns fortsatt stor anledning till att kraftigt reglera banksektorn för att förluster inte ska hamna hos skattebetalarna i framtiden. Statliga banker är ingen lösning på problemet. När stora banker nu tas över av stater accelererar den europeiska statsskuldkrisen då staterna får ta över skuldberg i en situation när ett flertal av dessa länder redan har höga statsskulder och underskott i statsfinanserna.

Det finns fortsatt goda skäl till att bygga skyddsvallar runt svensk ekonomi för att vi ska klara en eventuell förvärring av statsskuldkriserna i vår omvärld. Vi är idag väl rustade men kommer självklart att påverkas om läget ytterligare förvärras.

Edward Riedl (M).

4 kommentarer

 1. Max Fall

  Banker är ett av de många verktyg som borgarna använder för att hålla folket borta från makten, så enkelt är det. Så länge som vi fortsätter hålla banker och storföretag under armarna med skattemedel kommer en liten självutnämnd elit av rika borgare att roffa åt sig 99% av resurserna, och fortsätta spendera skattepengar på sig själva.

 2. lf

  Men varför är det gång på gång banker som spekulerar rakt över huvuden på vanligt folk,folk som sedan måste stå för notan. Om länder går på knä så är det bankerna som ställt till det.
  Det måste ju finnas system som stoppar bankernas ohämmade spekulation.
  Om det är staten eller någon annan som sätter stopp för detta skiter jag i.
  Vi måste sätta stopp för detta.
  Sen tackar jag att du inte deltagit i drevet på Håkan JUholt.

 3. Edward Riedl

  Svar till lf (2011-10-10 21:00)
  Jag håller med dig i det orimliga i att skattebetalarna ska lösa ut banker som spekulerat bort pengarna. Enda sättet att stoppa den här typen av skadlig spekulation är att ha tuffare lagar och regler i banksektorn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.