Edward Riedl (M)

USA-hatarnas alternativ är vad?

Med USA som enda stormakt sedan Sovjetimperiets kollaps har det varit lätt att kritisera alla deras fel och brister. Självklart ska en demokrati tåla en sådan granskning. Men i stora delar av Europa har kritiken i många fall speglat USA-hat i olika former. Men trots USA:s alla fel och brister, jag är ingen okritisk USA-älskare, står de upp för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen. De försvarar dessa värden, inte alltid med metoder vi ska försvara, när andra bara ser på. Diktaturer och despoter som leder kan inte alltid bekämpas med ord och bojkotter utan måste ibland, för att skydda befolkningarna, bekämpas militärt. Med ett alltmer försvagat USA och diktaturer som Kina i uppgång blir den övriga demokratiska världens ansvar större om vi inte ska ge efter för krafter de flesta av oss i den fria världen avskyr. Jag kan inte låta bli att undra vad USA-hatarnas alternativ är för att göra världen bättre. För hur illa en del tycker om USA och de fel USA begått och i vissa fall fortfarande begår kvarstår frågan – Vad är alternativet?

Det här är inte längre en perifier fråga utan en fråga vi måste ta på största allvar när diktaturen Kina tar allt större anspråk på världsscenen.

Edward Riedl (M).

8 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Kör du samma lögner som Ni gjorde i Ert ideprogram? Där skrev Ni ju att Ni kämpade för kvinnlig rösträtt,att Ni demonstrerade mot apartheid, gjorde Ni verkligen det, bevisa det då?

    Sen,USA kämpar för demokrati, vad var det för diktatur i Chile 1973? Var Allende en diktator,var inte han folkvald?

    Eller har jag fel? Men du svarar ju inte längre på kommentarer som du inte gillar,och du ska vara demokrat

  2. Krister Klermalm

    Du är inte förtjust i kommunistisk politisk styrning och diktaturer. Blir det inte dubbel moral när handeln med Kina och Kinesers köp av SAAB. Är du absolut mot diktaturer så borde inte de komma hit och agera av industri köp.´
    Det vore rimligt att männskliga rättigheterna följas då självständigheten av finansiell styrka ska också göra det i det politiska sytrningen.
    Det är dubbel moralt med USAs demokratiska och rättigheterna både i sitt eget land såsom ute i världen. Uteliggarna har inte sin röst i White House som de är värda att få i ett demokratisk stormakt som USA. Rättigheterna är inte jämlikt för var å en för det är kapitalet som styr inte demokratin och rättigheterna.

  3. RWR

    I det långa loppet är nog det bästa alternativet samförstånd! En konflikt som går så långt att den hanteras med militära medel är i grund och botten alltid ett misslyckande!

    USA som land och fenomen är nog i grunden mer mångfacetterat än vad många tror. Det är dessutom ansett som god sed i vårt land att kritisera den som upplevs stark du skall som bekant inte tro att du är något …

  4. lf

    Du pratar om USAhatare,våldsvänstern och kastar omkring påståenden som du inte har belägg för.
    Usa hatare;vilka är dom?
    Våldsvänstern:vilka är dom?
    Om en ledande politiker använder sig av sådan vokubalär är det svårt att se honom som seriös.

  5. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2011-11-05 12:17)
    Jag svarar på samtliga kommentarer. Dock inte lika ofta som tidigare. Om du läser min blogg igen så ser du svaret på de frågor/synpunkter som du har. Jag har aldrig påstått att USA alltid i alla lägen ska försvaras. Jag konstaterar dock att trots alla de fel och brister som finns där – Så är världen bättre än utan dem.

  6. Edward Riedl

    Svar till Krister Klermalm (2011-11-05 13:41)
    Jag vet faktiskt inte vad du riktigt vill förmedla. Jag gör dock ett försök till svar av vad jag tror du menar.

    Jag är emot diktaturer. Däremot tror jag det bästa sättet att göra antalet demokratier fler är att idka handel och ha mänskligt utbyte med dem.

  7. Edward Riedl

    Svar till RWR (2011-11-05 16:43)
    Självklart håller jag med dig om att fredliga lösningar alltid är att föredra framför militära. Dock är det inte alltid möjligt.

  8. Edward Riedl

    Svar till lf (2011-11-05 17:34)
    Du har full rätt att tycka vad du vill. Nu är du dock inte min främsta målgrupp med bloggen då jag gissar att du rätt bestämt avskyr allt vad moderater och allians är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.