Edward Riedl (M)

Sveriges insats i Afghanistan

Den svenska militära insatsen i Afghanistan i Afghanistan ska nu förhoppningsvis vara avslutad till 2014 om överlämning och annat sker på ett bra sätt. Under tiden kommer både den svenska styrkan att succesivt minska och arbetsuppgifterna kommer också att förändras. Vid behov kan vi också tillfälligt utöka vår närvaro på plats. Dessutom kommer det civila biståndet under perioden succesivt att öka. Det har varit en lång internationell insats som vi nu börjar kunna se slutet på. Vi har gjort och gör skillnad på plats och om planeringen håller kommer afghanerna själva att kunna överta allt mer av ansvar för stabiliteten  i landet. Det är också skönt att vi har en bred uppslutning i riksdagen kring detta då både miljöpartiet och socialdemokraterna är med på vagnen. Det här sker i samarbete med övriga länder som bidrar i insatsen på plats i Afghanistan.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Peter

    Hoppas verkligen att omvärlden inte sviker det Afghanska folket ännu en gång. Ett populärt talesätt bland de religiösa fundamentalisterna är att ”ni har klockorna, vi har tiden”

    Man kan anta att det finns krafter i Afghanistan som bara väntar på att världssamfundet ska lämna för att sedan med full kraft återuppta det grymma talibanstyret som regerade under många år.

    Att bara säga att vi ökar de humanitära insatserna känns meningslöst om civila hjälparbetare inte kan verka utan risk för sitt liv.

    Jag var själv i Afghanistan (FS19) och hörde Mona Sahlin säga ”Ni gör ett fantastiskt jobb, så länge jag har något att säga till om så kommer Sverige att fortsätta sitt militära engagemang i Afghanistan”
    Nu hann hon inte mer än landa i Sverige igen innan hon gjorde upp med Ohly om att avveckla insatsen.

    Tråkigt nog så kunde inte regeringen stå upp emot de vänsterkrafter som tror att man kan säga ”snälla” till en diktator.
    Min farhåga är att det Afghanska folket får lida för att väst inte vågar visa det tålamod som kan behövas när fred och stabilitet ska byggas.

    Engagemanget på Cypern varade 23år för Sveriges del, Libanon insatsen varade än längre och i Bosnien har vi visat närvaro från 1993 till 2005.
    Varför är inte det Afghanska folket värd det tålamod som omvärlden (och Sverige) visat i andra länder? Vad skiljer fredsbyggandet i Afghanistan mot tex. Bosnien?

    Självaste dag Hammarskjöld sa en gång ”Peacekeeping is not a soldier’s job, but only a soldier can do it”
    Tycker det var kloka ord från klok man

    Dessvärre tycks det vara mer populärt att hata USA och det USA gör än att visa verklig vilja att hjälpa bland många svenskar, bara synd att det fick genomslag i svensk utrikespolitik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.