Edward Riedl (M)

Regionfrågan i norr

På det politiska planet är det just nu blandade skurar i regionfrågan. Söder om oss verkar det kärva allt mer i den eventuella sammanslagningen av Västernorrland och Jämtland. Samtidigt har alliansen i Norrbotten öppnat upp för en eventuell regionbildning med Västerbotten vilket välkomnas av socialdemokraterna där. Mot bakgrunden av att utredaren Mats Sjöstrand troligen kommer att föreslå regeringen färre län där det kan bli två län i norra Sverige menar alliansen i Norrbotten att det då också är rimligt att lägga samman landstingen.

Självklart kommer det nu att följa diskussioner på olika nivåer inom och mellan partierna i Västerbotten kring vår inställning. Min hållning är fortsatt att vi ska sträva efter att slå samman de fyra nordliga länen och undvika kortsiktiga lösningar som motverkar detta långsiktiga mål. Rimliga steg på vägen kan t.ex. vara att göra en region av Västerbotten och låta Ö-vik samt andra kommuner i Västernorrland ansluta sig till oss. Men siktet bör fortsatt vara att få ihop de fyra nordliga länen även om det tar längre tid. Jag är mycket skeptisk till lösningar där vi delar Norrland och långsiktigt riskerar Norrlands universitetssjukhus.

Slutligen så är det faktiskt så att Mats Sjöstrand lämnar förslag till regeringen som i slutändan faktiskt avgör frågan om både länssammanslagningar och regionbildningar.

Edward Riedl (M).

2 kommentarer

  1. Bengt Vidmark

    Ja det är ganska troligt att Sjukhusen förstärks i Luleå och Sundsvall efter regionindelningen.
    När man sedan kommer att subventionera tåget och lägga mer avgifter på inrikesflyg så kommer det bli svårt att behålla företagen i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.