Edward Riedl (M)

Renar i massor

Igår var jag på ett lärorikt, intressant och mycket arbetsamt studiebesök hos renägare i Vindeln. Jag fick vara med i arbetet och ta del av renägarnas vardag. Stort tack till Elli-Marie och hennes svärmor som tog väl hand om mig.

På morgonen lastas höbalar av till en specialgjord släde som går att dra ut i skogen med skotern för att utfodra renarna. I år har renen svårt att hitta föda i skogen och utfodras i inhägnader.

Nu är höbalen pålastad på släden bakom skotern. Tyngre än det ser ut kan jag lova.

Elli-Marie hittar en död ren som troligen blivit påkörd och lyckats gå iväg en liten bit innan hon dog.

Vid lägerelden kokas kaffe direkt på elden och händerna kan värmas en liten stund. Det bjöds på goda hembackade smörgåsar också. Rena lyxen.

Vindelnpolisen Mats stannar till och pratar en stund. Han hjälper även till att lasta en höbal. Poliser med stort förtroende hos befolkningen med äkta servicekänsla är guld värt.

Jag och Elle-Marie i samspråk sittandes på släden på väg tillbaka ut till vägen.

 

Jag hade under dagen också förmånen att träffa fler renägare och byta några ord. Med kloka och pragmatiska personer som Elli-Marie m.fl. finns det gott hopp för framtiden och möjligheter att hitta lösningar på många utmaningar. Jag kommer att fortsätta jobba för att det ska bli mer pengar för att sätta upp stängsel vid vägar och järnvägar. Det handlar både om trafiksäkerhet och människors möjlighet att försörja sig.

Edward Riedl (M).