Edward Riedl (M)

Jobben

Just nu försöker den nyvalde s-ledaren utmana alliansen om jobbpolitiken. Det är i grunden mycket välkommet. Kanske kan det i slutändan leda till större samförstånd kring grunden för vår gemensamma välfärd – Jobben. Samtidigt hör jag fortfarande inget konkret som visar att socialdemokratin övergett bidragslinjen för arbetslinjen. För att prata väl om jobben och sedan bara ha en politik för de som inte jobbar känns rätt ihåligt. Idag har de förslag på hur skatter på arbete ska höjas och ekonomin för de som inte arbetar förbättras. Med en sådan politik skapas inga nya jobb hur gärna de än vill. Men jag välkomnar debatten om valet 2014 viktigaste fråga – Jobben.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

12 kommentarer

 1. Arne

  Snälla Edward, hur kan du uttrycka dig så, att det skulle finnas en politik ”för de som inte jobbar” ! Det läser man som att dom som inte får något jobb, inte vill jobba !Om alliansen under nuvarande period har skapat jobb för dom som vill jobba, skulle jag inte säga emot ! Det som hänt är att ny teknik, större efterfrågan på tekniskt utbildad personal gör att när företag passar på att friställa personal under lågkonjuktur, inte återanställer den tidigare personalen, som kommer att halka efter på arbetsmarknaden p.g.a såmre utbildning ! Skall dessa människor straffas för detta av alliansen ?! Se hellre till att ni upprättar utbildningsplatser som är öronmärkta för trotjänare ! Har du överhuvud satt dig in hur en normal svensson har det efter en uppsägning p.g.a arbetsbrist, efter har arbetat för bl. a din välfärd ?!

 2. Isak

  Jobben Herr Riedl. Var är alla jobben? Arbetslösheten biter
  sig fast och ökar. Var är jobbpolitiken? Inte är det i det
  soialdemokratiskt styrda Sverige som nu företagen flyr.
  Redan i år har vi haft flera företag som varslat och har
  planer på att flytta verksamheten. Senast i idag så kom
  varsel om utflyttning av forskningen på Astra i Södertälje
  med 1200 personer. Och vem tar hand om dom som är och blir
  arbetslösa. Och kan Mac Donalds anställa alla arbetslösa?

 3. Michaela

  Det är lätt att diskutera arbetslinje när man själv är riksdagsledamot, tjänar en massa pengar i månaden och kan se fram emot ett tryggt liv. Själv är jag 23 år, arbetslös och utan inkomst, på grund av den höga arbetslösheten som er arbetslinje hjälpt till att skapa spelar det ingen roll hur många jobb jag söker eller vilken yrkesutbildning jag läser för arbetsgivarna väljer endast de som har några år av erfarenhet på nacken och det finns några 100 sökande per jobb.

  Jag vill inte vara arbetslös, utan inkomst, utan en trygg framtid. Men de enda som diskuterar min situation är människor som har en trygg anställning, tjänar pengar och lever livet. Hur kommer sig detta? skulle vara intressant att se alla som jobbat de senaste 10 åren och har en fast anställning leva som arbetslösa utan erfarenhet.

  Det finns inget som heter bidragslinje, men det finns något som heter välfärd och omtanke för sina medmänniskor. Ska jag svälta för att arbeten inte räcker till?

 4. Åsiktsmaskinen

  Det är lustigt det där.

  Ni inom M klagar på S och säger att dom inte har någon lösning för jobben.

  S klagar på er inom M och säger att ni inte har någon lösning på jobben.

  Vem ska vi väljare rösta på?

  Antingen ett parti som mest klagar på motståndarna, eller ett annat parti som mest klagar på motståndarna.

  Dessutom undrar jag en sak.

  Om nu ni inom M är så bra på jobbpolitik, hur kommer det sig då att arbetslösheten har ökat i Sverige varje år M suttit vid makten?

  Och detta i ett läge där ni påstår er prioritera jobben framför ALLT annat?

  Betyder inte det att S kanske har rätt i frågan?

  För hade M varit så fantastiska som M vill påstå borde väl arbetslösheten gått ner någongång?

 5. Krister Klermalm

  Det nya argumentet till deras försvar om jobb politiken är att det råder finans kris på senaste tid. Och vad tusan beror det på då! Jo radikal liberalt politik allt åt kapitalisterna filosofi på EU nivå.

  Att inte investera för framtidens välstånd vill inte (särskilt M) regeringen satsa på. Att ha ordning och reda på finanserna kan var å en styrande regering ha samt får ned statskulden under varje infrastruktur mål är finansierade.

  Moderaterna själva är ett bidragsparti när 5000 går till företagaren (motor eller) vid Fas anställningar som inte för den personen någon alls ekonomiskt bättre. Ställ kraven hos AF istället att göra sitt jobb än att trycka ned sökande till en sämre mående än tidigare.

  Ni är dåliga på det mänskliga kapitalet, där ni inte har ordning och reda på. För den politiken ni har är inte balanserad för ens egna förmåga att arbeta (assistenter behövs) samt har en livssituation som främjar bättre hälsa. Rättsäkerhet har t.o.m EU påpekat inte har sköts,

 6. JonasE

  NI pratar gärna om ”de som inte arbetar”, men tycks ständigt glömma bort de som inte KAN arbeta, eller inte får jobb hur mycket man än söker, och drar denna grupp över samma kam som dom som har lätt att hitta arbete, och pressar ner dessa grupper i sämre och sämre ekonomi, men var är de riktiga jobben ??.

  Är svaret att göra denna grupp fattig??, knappast!!, då det tycks vara huvudingrediensen i er misslyckade arbetslinje, och ni är nu inne på er andra mandatperiod och forfarande så lyser resultaten med sin frånvaro, det enda som ni kan komma med är halvanningar så som att sysselsättningen har ökat i antal personer, men EJ i procent av den arbetsföra befolkningen, för då har den sjunkit markant….det sista tycks ni ständigt glömma nämna !!.

  För att inte glömma ”massarbetslösheten” som ökar och ökar under er politik!!.

  Alliansen och ”nya” Moderaterna framförallt är numera en PR-byrå, förklädd till ett politikt parti, – då det är viktigare att det skall låta bra, än att det verkligen ska vara bra, – då det är viktigare att få rätt, än att verkligen ha rätt !!.

  Politikerföraktet ökar, och det är inte svårt att förstå varför.

 7. Edward Riedl

  Svar till Arne (2012-02-02 16:46)
  Varför tror du att jag inte skulle känna människor som blivit arbetslösa och nära följt hur det påverkar dem? Det är själva grunden i vår arbetslinje. Vetskapen om hur viktigt ett jobb är för människors hälsa, välbefinnande och den enskildes ekonomi.

 8. Edward Riedl

  Svar till Isak (2012-02-02 17:54)
  I Sverige har jobben blivit fler trots att vi gått igenom finanskris och hårda tider. Sverige har på i princip samtliga områden lyckats bättre än omvärlden. Det är rimligen ett kvitto på att vi gjort en hel del rätt.

 9. Edward Riedl

  Svar till Michaela (2012-02-02 19:03)
  Ungdomsarbetlösheten är alldeles för hög i Sverige och Norden. Däremot är den inte högre än den varit de senaste 30 åren. Både Sverige och andra nordiska länder har gjort politiska vägval som ökar tryggheten för den som tagit sig in på arbetsmarknaden på bekostnad av de som ännu inte fått fotfäste. Från moderaterna vill vi inte försämra skyddet för de som finns på arbetsmarknaden utan jobbar istället med att underlätta för unga att komma in, t.ex. sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 26 år mm.

  Sedan är jag glad att Sverige har så omfattande trygghetssystem, troligen de bästa och mest omfattande i hela världen, att ingen varken svälter, är utan boende, saknar sjukvård och trygghet. Däremot har den som inte har arbetat och inte arbetar det lika bra som den som arbetar rent privatekonomiskt. Så vill jag att det ska vara också. Det bör skilja i plånboken mellan den som arbetar och den som inte arbetar.

 10. Edward Riedl

  Svar till Åsiktsmaskinen (2012-02-02 23:19)
  Jobben har blivit många fler i Sverige trots finanskris och annat. Sverige har klarat sig mycket bättre än i princip alla andra jämförbara länder. Det anser jag vara ett bra kvitto på att vår politike fungerar relativt väl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.