Edward Riedl (M)

Sjukförsäkringen fungerar bättre

Tidigare i veckan träffade några riksdagsledamöter från länet Försäkringskassan lokalt för att prata om det som hänt med sjukförsäkringen och våra trygghetssystem. Som jag skrev i ett tidigare inlägg stärktes jag i uppfattningen att vi i stora drag lyckats väl med reformen även om det givetvis fortfarande finns möjligheter till förbättringar.

Genom rehabkedjan och de fasta tidsgränserna får personer idag ett mycket tidigare insatser och allt färre hamnar i långa sjukskrivningar. Vi undviker alla följdsjukdomar till följd av passiviteten i den gamla modellen och kunskapen om försäkringens påverkan på sjukdom och tillfrisknande har ökat. Det känns verkligen att fokus från Försäkringskassan idag är att människor ska hjälpas tillbaka så fort det är möjligt. 2001 var cirka 12 000 västerbottningar sjukskrivna och 2011 var motsvarande siffra cirka 3 400 personer.

2001 innebar en hjärtinfarkt i snitt 210 dagars sjukskrivning i Jönköping mot 330 dagar i Västernorrland. Idag är professionen relativt överens om att snittet rimligen borde ligga mellan 30-60 dagar. Det innebär att vissa behöver längre och andra kortare sjukskrivningstid. Dessutom menade de att forskningen visade att det alltid är bättre med kortare eller ingen sjukskrivning på gruppnivå för hälsa och möjlighet att komma tillbaka. Med andra ord kan det i det enskilda fallet var mycket viktigt med sjukskrivning, men inte alltid vilket är poängen.

Vår politiska ambition är att människor ska hjälpas tillbaka till arbete så fort som möjligt där det går. men också att den som är sjuk och behöver sjukskrivning ska känna tryggheten i våra system. Min uppfattning är att vi närmar oss detta.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

17 kommentarer

  1. B-G Wikström

    Hej ! Det är ju otroligt hur mycket man kan ljuga egentligen ? ”Den som är sjuk ska känna tryggheten i våra system” ,skriver du. Tror du att verkligheten ser sådan ut ? Har du bott på månen de senaste åren ?
    Regeringen har ju skickat riktlinjer till FK att i stort sett ingen sjukdom ska räknas som just sjukdom. Oavsett vad du lider av ska du räknas som frisk och målet är att utförsäkra folk som bara är lata. Oavsett vad en enig medicinsk expertis säger så ska en okunnig person på FK bestämma att de är friska men bara lata, och att man därför inte kan räknas som sjuk. Men ska man kunna sänka talmannens skatt med över 2 miljoner måste ju pengarna tas någonstans….
    Jag antar att regeringen ger en kraftig bonus till FK om man kan utförsäkra så många som möjligt.
    Vi som har svåra kroniska sjukdomar har ju ingen plats i moderaternas Sverige utan moderaterna har infört en modern form av ättestupan. Och du är stolt över att livet slås i spillror för tiotusentals människor som blir fråntagen all ersättning fast de är svårt sjuka. Ja du är ju moderat, så det var inte oväntat.
    Hur många känner du som idag litar på de s.k. trygghetssystemen ???
    Varför inte erkänna att syftet var att få folk att inse att i moderaternas Sverige existerar ingen sjukdom ?

  2. Christine Svensson

    Jag tror så här att om du lyssnar på vad fk säger i den här frågan får du ett svar. Om du frågar arbetsförmedlingen får du ett annat svar och om du frågar den sjuke/drabbade så får du inte ett svar i närheten av det svar du fått tidigare. Det är lätt att titta på statistik, men det är något annat att titta på verkligheten….

  3. Andres

    Du vet inte vad du pratar om. I verkligheten, den som vi vanliga lever i, är det rent ut sagt ett helvete att ha en obotlig sjukdom, vara allvarligt skadad eller ha psykiska problem. Du har ingen inkomst. All skatt vi betalat till sjukförsäkringen (försäkring, inget bidrag) har försvunnit. Ni har tvingat in hundratusentals människor i socialbidragsträsket. Ni som säger att ni är emot ”bidragssverige”.
    Jag har kanske 15 mycke nära vänner och de i sin tur kanske har 10 mycke nära vänner. där har du 150 stycken och INGEN mår bra psykiskt över att vara sjuk, men att bli satt på ruinens brant hjälper inte en människa att bli frisk. inte heller att försäkringskassan säger ”du är frisk nu efter 150 dagar”.

    Så ser det verkliga livet ut. Kryp ut ur ditt rika skal och se hur vi har det

  4. Sjukpensionär

    Det du skriver Hr Riedl är kvalificerat ”skitsnack” från en högerpolitiker!

    Kolla i stället med några av dem som blivit utförsäkrade och som måste använda sig av försörjningsstöd för att ”överleva” vad de tycker om Sjukförsäkringen – och inte med de tjänstemän som skyddar sina egna tjänster.

    Rehabkedjan du skriver om existerar inte i praktiken – fråga de i vården som arbetar med detta så får du sanningen och inte det som gömms i ”dunkla” avpersonifierade rapporter från de nämda tjänstemänen på kassan.

    Min uppfattning är att sjukförsäkringen som vi betalar för inte längre är en försäkring utan att högerregering omfördelat våra försäkringsavgifter till skattesänkningar för vissa utvalda grupper i samhället och att de inte längre används på det sätt som de var tänkta för – tyvärr finns inget försäkringsbrev att hänvisa till utan det är politikernas godtycke som råder!

  5. JonasE

    ”den som är sjuk och behöver sjukskrivning ska känna tryggheten i våra system.”

    Det är just där som problemet ligger, NI(Alliansen) har bestämt att vissa sjuka inte längre är sjuka utan arbetsföra, och därmed blir dessa utförsäkrade till en arbetsförmåga mot en icke existerande arbetsmarknad.
    Är det verkligen lösningen på problemet ??, att utförsäkra !!.

    Vad hände förresten med återgången till ”normalt förekommande arbete”??, det som regeringe blivit ålagd att göra 2 gånger nu, eller skall Alliansen forsatt obstruera förbättringsr för sjuka ??.

  6. Erica

    Vill upplysa dig om vad du inte har sett eller kanske inte vill se? Gå in och titta på länken http://wp.me/p2EA3-2aY och så kan du uppdatera din blogg om du tycker att Regeringens politik ang Sjukförsäkringen är som den ska vara?.Att man oavsett färg på politiken kan utsätta en svag grupp för dessa kränkande handlingar att sparka ut sjuka människor i Ingemannsland ,detta stora svarta hål utan botten för det verkar aldrig ta slut.Men dom sjukas skattepengar gick bra att håva in och inge människor en falsk trygghet att man har en Socialförsäkring som ska fungera om man olyckligtvis blir drabbad av sjukdom eller skador.Dags att Svenska folket vaknar av all denna plågande gråt som ekar i Sverige pga av t.ex. utförsäkringarna som ser till att tillvaron bryskt slås sönder för så många barn,familjer,kvinnor och män.
    Regeringen försökte tysta med att det skulle bli bättre efter 1-1-2012 vilket var lögn .Den nya lagen var inte till någon hjälp enligt många säkra källor så gör den väldigt liten skillnad för den absolut svagaste gruppen.
    Men ni vill att kriminella människor som begått brått ska ha större rättighet än dom gamla och sjuka i samhället.Dom ska vi försörja i fängelser,mat logi,fritid och rehabilitering mediciner.mm.mm
    Dom sjuka har inte råd med dessa förmåner .Dom får lämna hus,hem kronofogden jagar dom och ingen rehabilitering eller mediciner kan dom hämta ut..
    Så nästa gång du kommer med ett påstående om att det har blivit bättre i sjukförsäkringen så kan du läsa på fakta innan .

  7. Johannes

    Det är intressant att se hur ni högerplitiker inte har en susning om hur verkligen ser ut. Har läst igenom din blogg och vill bara säga att jag blir mörkrädd när jag läser den. Människor om du och er politik skrämmer mig.

  8. Edward Riedl

    Svar till Christine Svensson (2012-02-04 10:10)
    Det är skälet att jag träffar många människor med olika bakgrunder och berättelser. Sedan är statistiken bra för att få överblick.

  9. Edward Riedl

    Svar till Sjukpensionär (2012-02-04 10:41)
    Du har rätt till din uppfattning. sedan kommer alltid den som är sjuk och de runt omkring att ha det jobbigt. Så såg det ut innan vi tog över regeringsmakten också. Men den förbättring vi gjort av sjukförsäkringen handlar om att alltid ha fokus på att hjälpa människor tillbaka om det är möjligt. Jag menar att det är rätt. Den förra regeringen förtidspensionerade bort dessa människor på mycket låga ersättningsnivåer. den som har lite minne kommer säkert ihåg dessa skriverier också.

  10. Edward Riedl

    Svar till Andres (2012-02-04 10:18)
    Du har rätt till din uppfattning. sedan kommer alltid den som är sjuk och de runt omkring att ha det jobbigt. Så såg det ut innan vi tog över regeringsmakten också. Men den förbättring vi gjort av sjukförsäkringen handlar om att alltid ha fokus på att hjälpa människor tillbaka om det är möjligt. Jag menar att det är rätt. Den förra regeringen förtidspensionerade bort dessa människor på mycket låga ersättningsnivåer. den som har lite minne kommer säkert ihåg dessa skriverier också.

  11. Edward Riedl

    Svar till Sjukpensionär (2012-02-04 10:41)
    Det här är rätt svar till dig.

    Jag delar inte din uppfattning här. Jag menar att vi numer har rätt fokus och att vi hjälper många fler än tidigare tillbaka.

  12. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2012-02-04 14:28)
    Jag menar att det också är så det fungerar. Trygghetssystemen fungerar trots den kritik som kraftigt underblåses av rent politiska syften. Om det verkligen var så illa som du mfl påstår skulle vi aldrig fått förnyat politiskt förtroende.

    Det innebär dock inte att det inte finns saker att förbättra. men vår inriktning är bättre än den gamla.

  13. Edward Riedl

    Svar till Erica (2012-02-08 11:05)
    Vi har uppenbart två väldigt skillda uppfattningar. Jag förminskar inte varken dina erfarenheter eller dina känslor. Men verkligheten är sällan svart eller vit. Tyvärr var det många problem med den gamla sjukförsäkringen och tyvärr finns det fortsatt sådant vi måste förbättra med den nuvarande. Dock menar jag att vår riktning är rätt och resultatet i stort är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.