Edward Riedl (M)

Svenska banker ratar billiga ECB-lån

De svenska storbankerna får återigen kritik av finansminister Anders Borg (M) då de inte vill använda de billiga ECB-lånen för att på det sättet kunna pressa räntorna ytterligare. ECB erbjuder bankerna att låna till 1%-ränta vilket skulle kunna pressa ner inte minst bolånen i Sverige. Men nu ratar svenska banker dessa billiga lån. Kortsiktigt är det ett mycket dåligt beslut. Bankerna själva motiverar det med att de långsiktigt visar sin styrka genom att inte ta del av den här typen av krislån. Jag tror de gör fel bedömning och min gissning är att få ekonomiska aktörer ser det kloka i att låna upp dyrare än vad bankerna faktiskt behöver. Detta även om de svenska bankerna är mer välkapitaliserade och välskötta än övriga banker i Europa.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

6 kommentarer

 1. Leif

  Lustigt, när det gäller att klämma till sjuka, svara personer smäller det bara till så har ni tagit fram medel för att straffa dom. Varför händer inget här? Svaret är nog att ni egentligen inte vill göra något utan bara ”mullra” lite för att dämpa opinionen.

 2. lf

  Vad som är svårt att förstå det är din och Borgs strategi då det gäller banker.Jag håller med om kritiken.Men Borg har ju nu i flera år kritiserat bankerna.Utan verkan!
  Om inte landets ledning kan komma tillrätta med dessa bankchefer som skor sig på skattebetalarnas bekostnad,vem skall då få de till sans och förnuft.
  Och vad som är värst är att ni har inga förslag att komma med.
  Jag har ett förslag.
  Kan inte fackföreningsrörelsen,pensionärsföreningar och andra organisationer som inte har profit som ledsnöre slå sig samman och bilda en bank?
  Så svårt kan det väl inte vara.Jag skulle bli kund direkt.
  Ett glädjande tecken är att fackföreningsrörelsen har planer på att sätta press för lägre boräntor

 3. LeBe

  Hur gör då SBAB?
  Jag tycker som om du är inne på det gamla SSU kravet att förstatliga bankerna eller åtminstone halvvägs, staten/Borg säger vad/hur bankerna ska göra. Varför då inte förstatliga dom så att man får ta sitt ägaransvar?
  Nu är ni som vänstern säger en massa populistiska saker men tar inget ansvar…

 4. Edward Riedl

  Svar till Leif (2012-02-29 14:58)
  Nu stämmer det du skriver inte riktigt. Vi har gjort en hel del och kommer om bankerna inte lyssnar att göra ännu mer.

 5. Edward Riedl

  Svar till lf (2012-02-29 16:23)
  Det är bra att facket även engagerar sig i den här frågan. Däremot delar jag inte din bild av regeringens hantering i Sverige. Svenska skattebetalare har inte likt i andra europeiska länder fått stå för banknoterorna på ngt sätt. Tvärtom har vi hitintills faktiskt tjänat poengar på de lån bankerna fått av staten.

 6. Edward Riedl

  Svar till LeBe (2012-02-29 18:32)
  Att förstatliga bankerna är ingen lösning. Däremot behöver vi mer kontroll och reglering av den här sektorn. Dessutom måste vi politiker följa ett område som är i ständig förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.