Edward Riedl (M)

Breivik

Trots att jag hade lovat mig själv att inte se något av rättegången på Breivik så har jag några korta stunder tagit del av rapporteringen. Skälet till att jag inte hade tänkt att titta på sändningen av rättegången var att det skulle vara meningslöst. Det finns ingen förklaring till det meningslösa dödandet av medmänniskor. Nu när jag ändå tittat eftersom man faktiskt vill förstå hur en människa kan göra något så helt otänkbart kan jag bara konstatera att det faktiskt varit slöseri med tid. Det går inte att förstå den här typen av ondska.

Jag försökte sätta mig in i rollen som förälder till någon av alla dessa unga människor som mördades. Att se den hånflinande Breivik i rättsalen, som är stolt över det han gjort, måste göra obegripligt ont för dessa.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Max

    Det var inte ondska. Människan är sociopat, högerextrem och saknar totalt empati. Ondska är en mytisk sak som vi sammanfattar saker vi inte förstår med. Lika irrelevant som att prata om ”djävulen” eller ”gud” eller liknande nonsens.

    Breivik var inte heller galen. Han visste precis vad han gjorde, han planerade det noga – men han saknade empati och medkänslighet.

  2. lf

    Ja,det är svårt att förstå denna ondska,den kommer vi aldrig att förstå,och kommer ingen av alla dessa experter att förstå.
    Vad vi vet är att han är en terrorist,despot och fullkomligt oberäknelig.
    Qavsett vad man kommer fram till,så skall han aldrig komma ut i samhället igen.
    Jag tror att man skulle spara resurser om konstaterade att hans hjärna kan man aldrig till fullo analysera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.