Edward Riedl (M)

Ungdomsarbetslösheten

I onsdags hade jag inne en insändare i folkbladet om ungdomsarbetslösheten. Det är en viktig och orioriterad fråga. Men att det i debatten framställs som att 20-25% av våra unga saknar jobb är direkt felaktigt. Numer räknas tyvärr både högstadieelever, gymnasieelever och högskolestudenter som läser heltid in i statistiken. Detta ger en skev bild och debatt. Tar man bort dessa så halveras ungdomsarbetslösheten.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Kent Svanlund

    Nja verkligheten ser inte ljus ut om man titta på AF statistik. Ni försöker gömma arbetslösa genom Fas 3 som ni så vacker kallar för ”sysselsättningsfasen”. Så ser verkligheten ut.

    I hela riket ökade FAS 3 med 174 personer föregående vecka. Vecka 23, år 2012.

    Så många som 342 personer är under 24 år. 1.372 personer är mellan 25-29 år.

    Flest är de i åldersgruppen 50-59 år, hela 10.961 personer.

    I åldersgruppen (40-49 år) är det 7.677 personer som befinner oss i FAS 3.

    4.274 personer i FAS 3 är i åldersgruppen 30-39 år och 6.263 personer är 60-63 år.
    Hur många 61-åringar väljer att hoppa av i förtid?

    Föregående vecka befann sig totalt 30.889 personer i denna slutfas. Det är en ökning med 4.290 personer sedan samma tid föregående år.

    Detta är hämtat från AF’s veckostatistik.

    http://vstatkommun.arbetsformedlingen.se/default.aspx

    Arbetsförmedlingen | Veckostatistik

    Nya siffror presenteras på AF’s veckostatistik inom kort för vecka 24.

    Företagen, föreningarna, kommunerna etc. kammar hem nästan 154,5 miljoner i bidrag per månad… dina och mina skattepengar.

    Just räknat på antalet FAS 3:or vecka 23 blir bidragssumman till anordnarna hela 1.853.340.000 kr per år!
    Hur många riktiga jobb skulle inte kunna skapas för dessa pengar som nu sprids för vinden?

  2. Edward Riedl

    Svar till Kent Svanlund (2012-06-18 11:57)
    Det ena får inte utesluta det andra. Vissa grupper står långt bort från arbetsmarknaden och behöver särskilda insatser. Vi kan kalla dem plussjobb, fas 3 eller vad vi vill. Faktum är att de behövs.

  3. Kent Svanlund

    Kallar du Fas3 en särskild insats? Vilken insatts är det att plocka bort människor från ett normalt liv? Att förvisas till försörjningsstöd? Bli placerad i Jobbfabriker där det enda man får göra är att sitta av dagen. Är det marknadspolitik? Nä det är förvaring för att förfina statistiken över arbetslösheten. Dessutom skjuta över kostnaden till kommuner. Helt i denna regerings linje. Fina siffror. Om sedan människor kommer i kläm skiter ni i. Detta bevisas med all tydlighet när ni inte följer de riksdagsbeslut som togs för ett år ssdan om att stoppa anvisningarna till Fas 3, det nu sk sysselsättningsfasen. Vi är 36 000 som finns i denna fas. Detta kommer med all säkerhet att ge utslag i nästa val om inte förr.

  4. susanna svensson

    Jag kan hålla med om att vissa fas3 jobb behövs som ex de digitaliseringsprojket som försiggår inom olika projekt av vårt kulturarv, men det är sånt som det ska sättas till offentliga medel till så att det blir riktiga jobb som ger avtalsenlig lön och tjänstepension.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.