Edward Riedl (M)

Hur mäts arbetslösheten

Det går att mäta arbetslöshet på många olika sätt. I Sverige mäter vi hur många procent av de som står till arbetsmarknadens förfogande som saknar ett arbete. För regeringar som vill trixa med statistiken kan man göra så att de som saknar ett arbete inte längre står till arbetsmarknadens förfogande. Så gjorde den förra socialdemokratiska regeringen. De sjukskrev människor på löpande band – Därmed stod de inte längre till arbetsmarknadens förfogande. Det gjorde att statistiken såg bättre ut än den var. Så när vi moderater säger att vi lyckats väl med jobbpolitiken trots att arbetslösheten procentuellt sett ser oförändrad ut gäller det att hålla tungan rätt i mun. Sedan vi tog över makten har 200 000 personer kommit tillbaka från utanförskap och räknas återigen som att de står till arbetsmarknadens förfogande. Dessutom så har vi drygt 200 000 nya jobb netto i Sverige. Det sammantaget gör att många fler jobbar utan att statistiken ser bättre ut.

Men kvittot är att svensk ekonomi är starkast i Europa därför att allt fler arbetar i Sverige.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. JonasE

    I Maj var 410 000 svenskar utan ett jobb, vilket motsvarar 8,1 procents arbetslöshet (SCB). När alliansen bildade regering hösten 2006 låg arbetslösheten på 6,6 procent…..resten är bortförklaringar

  2. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2012-06-30 02:38)
    Hur många gånger har vi gått igenom detta? Att jämföra statistik på det sätt du gör blir lite som att jämföra äpplen och päron eftersom den förra S-regeringen gömde människor i sjukskrivningar och förtidspensioner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.