Edward Riedl (M)

Vinster i välfärden

Idag gick vänsterpartiet återigen till hårt angrepp mot privata vinster i välfärden. För mig är detta obegripligt. Om privata utförare kan erbjuda billigare och/eller bättre välfärdstjänster än det offentliga borde väl detta vara bra. Med fler utförare ökar mångfalden som gör att vi som kommuninvånare får ökadade valmöjligheter och personalen fler arbetsgivare att välja mellan.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

13 kommentarer

  1. CA Otterhall

    Hej Edward

    ”Med fler utförare ökar mångfalden som gör att vi som kommuninvånare får ökadade valmöjligheter och personalen fler arbetsgivare att välja mellan”. Gäller detta även glesbygd i din värld? Apotek, vård, omsorg och skola? Sådant som vi alla betalar skatt för att ha tillgång till!

  2. Leif

    Du/ni borde lyssna på dina väljare. Vem, förutom moderater som lever i en drömvärld, vill ha detta?

  3. lf

    Ja,för dig är det obegripligt att det skall ske vård efter behov.
    Du skulle väl se till att den offentliga vården sköts på ett bra sätt.
    Men det är ju vinster som är poängen.

  4. JonasE

    ”Om privata utförare kan erbjuda billigare och/eller bättre välfärdstjänster än det offentliga borde väl detta vara bra”….det är ett mycket stort OM som gäller där, och det är väl just det som är problemet, vinstuttaget som privata utförare gör beror ju oftast på mindskad personaltäthet, och det bör ju i en logisk värld inte ge bättre kvalitet !!.

    Slutpoängen är väl ändå att skattepengar skall gå till det dom är avsedda för, och inte till privata vinster!!…eller??.

  5. Mr Cool

    Att det över huvud taget går att plocka ut vinster ur dessa verksamheter beror på tidigare ineffektivitet och resursslöseri. Om ett normalt företag går dåligt ekonomiskt så effektiviserar och rationaliserar man i syfte att förändra men målet är alltid att leverera en likvärdig eller bättre produkt. Jag tror mig förstå att dessa privata aktörer nu levererat bättre, likvärdig eller ibland tyvärr sämre vård än vad som förväntats. Jag vill dock erinra att s.k. vårdskandaler alltid uppdagats över tiden så inget nytt under solen.

    I de få fall som den privata vårdgivaren misslyckats så skall även en skugga falla över de som upphandlat tjänsten (oftast röda Landsting) eftersom dylika verksamheter är ganska lätta att mäta. Som jämförelse kan man ta hotellrörelsens system med stjärnor och restaurangers ranking i god leverans världen över. Det vore nog ganska lätt att införa någon liknande barometer över vårdinrättningar privata såväl som offentliga.

    Även om jag inte ser fram emot ålderdom eller behov av vård så välkomnar jag ändå att det finns alternativ och framför allt konkurrens om att få ta hand om just mig och att det finns en vilja att jag skall vara nöjd.

    Jag klagade en gång hos Televerket under den tid de hade monopol. Den som tog emot min klagan sa ”jasså du är inte nöjd med Televerket men försök då att vända dig till ett annat Televerk om du kan”. Numera kan jag det och allt har blivit till det bättre.

  6. Mr Cool

    Utifrån min erfarenhet så återfinns de mest inkompetenta upphandlarna inom kommuner och Landsting medans de mest kompetenta finns inom Försvarsmakten som kan vara ganska ”besvärliga” att hantera för en leverantör. Den senare kategorien är också de som är minst mottagliga för bjudresor till fjärran länder och andra s.k. förmåner.

    Min bestämda åsikt är att de dåliga leveranser som förekommit inom vården oftast hade kunnat undvikas och det funnits god kunskap om hur man skriver avtal. Ett bra avtal skall strikt reglera VAD som skall levereras och innehålla hårda krav på statistik över leverans samt saftiga viten vid avvikelser. Detta skulle tveklöst sålla bort de flesta oserisa aktörera. Offentliga avtal brukar mera likna det man kallar för viljeförklaringar även om STAKO är ett undantag.

    De som nu sitter och handlar för skattepengar har oftast endast en politisk skolning och har själva aldrig ens drivit en grillkiosk till lönsamhet. Resultatet blir tyvärr därefter. För ett antal år sedan hade jag en statlig myndighet som kund och i slutet på budgetåret köpte den in helt värdelösa produkter bara för att ”göra slut på anslagen” som annars skulle minska. Tron att offentliga aktörer är de som bäst kan hantera pengar och tjänster är definitivt felaktig.

  7. Mats

    ”Numera kan jag det och allt har blivit till det bättre” Klaga alltså.
    Herr Blomqvist borde fråga de i glesbygd som numera har varken fast eller mobilt nät. De klagar utan gehör. Men stora vinster finns ju i dessa företag så varför bry sig.

  8. Edward Riedl

    Svar till JonasE (2012-07-05 03:06)
    För mig är det inte ett problem med privata vinster om människor är nöjd med den välfärd de erbjuds. Det värsta för mig, oavsett om välfärdstjänsterna är privata eller offentliga, är när människor är missnöjda med dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.