Edward Riedl (M)

Vad händer om Finland lämnar euron?

Att eurozonen måste lösa sina problem förstår alla. Men så länge de skuldtyngda och misskötta ekonomierna i södra i Europa vill att välskötta ekonomier i norra Europa ska stå för notan kommer problemen istället bara att förvärras. Finlands finansminister chockade nog en del när hon sa att hon hellre lämnar euron än tar över notan. Det är givetvis det enda logiska när andra länder vill kollektivisera ansvaret för t.ex. banksystemet i Europa när alla vet vems banker det är som har de största problemen. Men vad händer om välskötta ekonomier lämnar euron? Min gissning är att det politiska priset av detta är större än det ekonomiska. För i slutändan kommer de som misskött sig att få betala priset alldeles oavsett. Jag har svårt att se att Tyskland och Finland ska bära upp fortsatt vidlyftigt leverne i Grekland, Spanien och Italien.

Edward Riedl (M).

Etiketter:

8 kommentarer

  1. lf

    Vad som händer är det nog ingen som vet.Men vad vi vet är att i de flesta bankkrascher har skattebetalarna fått betala notan så också i Sverige.
    Här ser hur det går då bankdirektörerna får styra.Profit,spekulationer och skyhöga bonusar styr.
    Det måste väl vara det största politiska nederlaget,då ni måste böja er för bankdirektörerna.
    Du och Borg kritiserar bankerna gång på gång,ingenting hjälper.
    Då kommer misstanken.Är det bara ett spel för gallerierna?

  2. Nisse

    Jag tycker det är helt rätt av Finland att markera
    sitt missnöje.
    Det finns ingen anledning att länder som Finland,
    Tyskland och Sverige för den delen ska finansiera
    andra länders lättsinne.

  3. Arbetare


    Konsekvenserna är tydliga. Många väljare och demonstranter belägger missnöjet med att regeringarna har tagit för givet att arbetande medborgare, främst massorna i form av medelklassen som har sett sin livsstil avdunsta tillsammans med sina besparingar, skall rädda situationen och helst gå under på kuppen.

    Korrigerande åtgärder som skyler över problem av det förflutna kommer inte längre fungera. Dagens ekonomiska problem kan inte lämnas till centrala bankirer för att lösas i framtiden. Det som fungerade en gång i det förflutna då låneskulderna var små, kommer inte att fungera i dag på grund av att låneskulderna som en följd av räntan i systemet är enorma.

    Kort sagt, det är bara för mycket skuld. Den statsfinansiella krisen – med sammanhängande bankkriser som äger för mycket tvivelaktiga värdepapper från högt skuldsatta regeringar – är en krutdurk, och stubinen har redan tänts.

    Räddningsaktionerna har inte fungerat. Bra pengar (som aldrig ens var bra) kastades efter dåliga- ännu sämre pengar. Vi ser nu de oavsiktliga konsekvenserna av detta i denna miljö av exponentiellt eskalerande finansiell osäkerhet.”
    CNorberg

  4. Arbetare

    CNorberg undrar om du förstår att alla pengar är skulder i förhållande till sitt värde och om du vidare är medveten om att dessa skulder är förknippade med en kostnad i form av en ränta? Om så är fallet så undrar han hur det kan vara möjligt att inte skuldkostnadstillväxten ökar exponentiellt?

  5. Edward Riedl

    Svar till lf (2012-07-10 19:28)
    Till skillnad från vad du påstår är Sverige ett av få länder där skattebetalarna inte behövt betala för bankernas misslyckanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.