Edward Riedl (M)

1930-talets Tyskland

Idag på insändarplats i Västerbottens folkblad är det en gammal socialdemokrat som skrivit en insändare om hur likt Sverige idag är Tyskland på 1930-talet. Det är faktiskt så vulgärt att det inte ens borde kommenteras. Att socialdemokrater blivit så desperata att sådant skrivs är direkt obehagligt.

Sverige har Europas starkaste och mest välskötta ekonomi. Inget land jag känner till har ett mer omfattande socialt skyddsnät för sina medborgare. Sverige är ett öppet och tolerant land. Vi är det land i Europa som år ut och år in tar emot flest flyktingar per capita.

Var hittas likheterna med Tyskland på 1930-talet?

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

21 kommentarer

  1. Leif

    Ett statligt förtryck av dom svaga i samhället? Sjuka, arbetslösa. Ni skickar förstås inte dessa stackare till arbetsläger men likheter, absolut.

  2. JonasE

    Viserligen så är jämförelsen med 30-talets tyskland väl extrem, men du kan inte krypa undan det faktum att det sociala skyddnätet krympts under Alliansens regi, samt att skillnaderna mellan de som har och inte har ökats på grund av er medvetna utförsäkrings politik !!.

  3. ceko

    Nu får svenskarna känna av högerns politik om nedskärningar inom offentliga sektorn och betala de rikas och högavlönades
    skattesänkningar. Som det var på 30-talet. Men när det gäller att järnvägen var och varannan dag har driftstopp det skriver ingen höger politiker om. Om Du känner någon högerman/kvinna från Västerbotten som sitter i trafikutskottet så be den personen att se till att det blir bättring.

  4. N-O

    Inte är det så konstigt .

    För oss som ej är höginkomsttagare är likheterna stora :

    # Man får gå från hus och hem då man blir arbetslös .
    (om man inte är riksdagsman och får en fet pension )

    # Det finns få jobb att söka i förhållande till antalet arbetssökande .

    # Frälsningsarmens soppkök är räddningen för många .

    # Det finns ingen brist på högerextrema idioter som gör hitlerhälsning och beter sig illa i allmänhet .

    # Valutaspekulationer och negativ tillväxt

    Allt detta tycker jag påminner om hur min far berättade
    att trettiotalet var , med depression och krigshot .

    Den stora skillnaden är väl att istället för judarna och zigenare så skyller man allt på arbetslösa och invandrarna .

  5. KK

    Var har du läst om en sådan insändare?
    Vet att det inför 1 a och andra värdskriget
    var det problem med ekonomin. En förfader
    byggde ett hus för 36 tusen ficksälja det för 6 tusen
    sedan kom värdskrigen men dom arbetade och fick ett
    långt och värdigt liv. Nu står hans före detta hus och
    är till salu ingen vill överta det är nog bara att ge bort PG att det inte finns något arbete på orten.
    Måds hemtrakter. Ordna jobb så folk i alla delar av Sverige kan överleva som det nu är skall nog alla flytta in till storstäderna när det inte finns jobb där vad händer då? Hoppas offentliga sektorn växer så alla kan leva på den det verkar vara det enda raka. Hur kommer det att gå då? Ser på Grekland som ett exempel Kan bara gå en väg med det tänket.
    Bra jobbat, Gå vidare med erat tänk.

  6. Sossen

    Är det som du skriver Edward så skäms jag över min så kallade partikamrat.
    Dagens (och gårdagens) Moderater är av samma demokratiska tradition som undertecknad.
    Att vi sedan har olika uppfattningar i sakfrågor om hur vår demokrati skall styras är en annan sak, och det är demokrati som den skall vara. Helt normalt och oerhört inspirerande.

    Du har helt rätt Edward! Det finns ingen likhet med Tyskland på 30- talet.
    Och VI demokrater, det är inte ens mätbart skillnaden OSS emellan gentemot den regim som då regerade Tyskland.

    Jag ber om ursäkt för det floskler som någon som kallar sig Socialdemokrat lagt ut.

    Mvh:
    Socialdemokraten.

  7. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Nu har jag ju tyvärr inte tidningen att läsa i, men jag spinner vidare på vad du förmedlartill

    Åsiktsregistrering, blind tro på övermänskliga poliser som inte kan korrupteras och massövervakning är inte särskilt likt det samhället där rasseparering, militäriskt våld och utvisning var de rådande instanserna. Kanske insändaren syftade mer på DDR/Östtyskland än ett tusenårigt rike?

    Det sociala skyddsnätet och dylikt som du talar så varmt om är mest reliker från den sociala politik som bedrevs under föregående sekel i Sverige. Innan (s) och (m) konvergerade mot någon konstig hybridpolitik utan visioner utöver att ”alla ska ha jobb”, till synes bara för jobbandets skull.

  8. Jerker Andersson

    Man ser bara det man väljer att se. Om du sett samhället som det verkligen ser ut för många hade du aldrig skrivit ditt inlägg idag. Att du skriver som du gör bevisar allt för mig. Tyvärr är ni många som du, vilket speglar sig i samhället. Men ni pekar på andra, pratar bort, skyller över, ljuger, lovar…Det kvittar vilken färg partiet har, om det är till höger eller vänster, ni är alla så lika. Så länge det finns barn som måste lägga sig hungriga, gamla i sjukhuskorridorer, hemlösa på gatan, invandrare helt utan möjligheter är allt ni säger bara luft…Jag ser det varje dag, ni också så klart. Ändå kommer det se likadant ut i morgon och i övermorgon. Ju mer ni försvarar er ju tydligare visar ni hur illa det verkligen är, hur långt det har gått. Hur står ni ut med er själva?

  9. JonasE

    Det finns möjligen en liten liknenlse man kan göra med 30-talets Tyskland, då det då som nu finns högerpartier som lådsas vara arbetarpartier !!.

  10. Edward Riedl

    Svar till ceko (2012-08-02 16:09)
    Jag vill inte tro att du på allvar jämför det hemska som hände i nazityskland med dagens generella välfärdssamhälle vi har i Sverige.

  11. Edward Riedl

    Svar till KK (2012-08-02 21:40)
    Att det var internationella lågkonjunkturer inför andra världskriget gör knappast företeelserna särskilt jämförbara annat hos en mycket okunnig människa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.