Edward Riedl (M)

Ränteavdragen bör bli kvar

Lite nu och då dyker diskussionen om ränteavdragens vara eller inte vara upp. Självklart bidrar ränteavdraget till att människor lånar mer pengar vilket också var syftet när det infördes. Det går givetvis också att principiellt hävda att ränteavdraget bidrar till överbelåning eftersom den som lånar gynnas före den som sparar. Samtidigt har väldigt många människor över väldigt lång tid anpassat sig efter vad som gällt. Att då ta bort ränteavdraget skulle kraftigt påverka många människor negativt. Politik måste vara långsiktig och ge människor rimliga spelregler, inte minst när det gäller stora beslut kring husköp mm. Min slutsats är därför att det vore värre att idag ta bort ränteavdraget. Istället borde sparande premieras mer vilket är fullt möjligt utan avskaffande av ränteavdraget.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

6 kommentarer

 1. Micke

  Ta bort ränte- och ROT avdragen och låt villaägare betala vad det kostar att bo fint i eget hus. Det ska inte skattebetalarna stå för. 10 miljarder varje år får skattebetalarna punga ut i ROT för att villa- och bostadsrättinnehavare inte kan göra rätt för sig.
  Har man lånat för mycket pengar så får man sälja, det ska inte gå ut över skattebetalarna.

 2. JBH

  Varför inte införa amorteringskrav istället för bolånetak? Har inte riktigt fattat varför!? Folk lånar ju ändå, men till en högre kostnad (topplån).

 3. Edward Riedl

  Svar till Sven. (2012-08-16 13:48)
  Det ena utesluter inte det andra. men ett avskaffande av ränteavdragen blir i praktiken en räntehöjning som jag knappast idag ser värdet av.

 4. Edward Riedl

  Svar till Micke (2012-08-16 15:20)
  Problemet med ditt resonemang är att då skulle det arbetet inte utföras i lika stor utsträckning. Villaägarna får inga pengar av andra skattebetalare. De betalar mindre i skatt på det arbete de får utfört vilket är en stor skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.