Edward Riedl (M)

Bankernas höga bolånemarginaler

Både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) har i dagarna varit ute och kritiserat bankernas allt högre bolånemarginaler. Det handlar om att bankerna under en tid har höjt skillnaden mellan vad de betalar för att låna pengar och vad de sedan lånar ut pengarna till för ränta till bolånekunder. Det är viktigt att staten är aktiv och bevakar detta så alla med lån inte tvingas till högre räntekostnader än vad som är rimligt om konkurrensen fungerar. Det handlar om åtskilliga tusentals kronor per år för ett vanligt hushåll med lån på huset.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

 1. Leif

  Är det inte ni som vill att bankerna skall ha marginaler så dom inte hamnar i kris som alla andra banker runt om i världen? Låter som dubbla budskap för mig

 2. lf

  Varför har jag så svårt att Riedel.
  Här har regeringen och även för den skull även Riedel under flera års tid,kritiserat bankerna för höjda bolånemarginaler.
  Det är viktigt att staten bevakar detta,så att låntagarna inte tvingas till högre räntekostnader,säger Riedel.
  Vad är detta för svammel.Regeringen har ju inte gjort ett dugg för bolånekunderna.
  Att man tro att man kan göra sig politiska poäng för att man bevaka en situation som bankerna fullständigt struntar i är för mig obegripligt

 3. Erik Jonsson

  Ytterligare åtgärder som politikerna borde göra är att verka för att byggbranschen inte är så koncentrerad med höga priser som följd. Se bara här i Umeå. En stor del av vår disponibla inkomst läggs på boende vilket får till följd att vi inte har råd att gynna handeln i den utsträckning som många vill. Nu är det inte bara höga byggkostnaderna som ”spökar” här i Umeå. Om man vill bygga ett hus här i Umeå så finns enligt mitt förmenande alldeles får få tomter nära stadskärnan. Ett förslag är att exploatera området kring I20.

 4. Edward Riedl

  Svar till Leif (2012-08-29 10:12)
  Inte alls. Bankerna kan använda delar av det som tidigare har gått till utdelningar under en period för att bygga upp kärnprimärkapitalet. Problemet är att de vill fortsätta med utdelningarna samtidigt som de bygger kapital. Då kommer bolånekunder med flera i kläm.

 5. Edward Riedl

  Svar till Erik Jonsson (2012-08-29 14:38)
  Det är en fråga jag med varm hand överlämnar till kommunpolitikerna i staden. Däremot kommer vi alltid att ha högre boendepriser där flest människor vill bo. Det är givetvis också där vi ska bygga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.