Edward Riedl (M)

Laserpekarna måste bort

Idag har jag inne en debattartikel i SvD där jag menar att de starkaste laserpekarna bör fås bort från marknaden med förändrad lagstiftning. Det är orimligt att vi helt öppet till den som vill säljer utrustning som i praktiken bara astronomer har nytta av som samtidigt vid upprepade tillfällen används vid sabotage mot flygtrafik och annan trafik. De som felaktigt använder dessa laserpekare riskerar inte bara synen på de som de utsätter för lasern utan också alla människor som vistas i det flygplan de bländar.

Läs hela artikeln här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Andrei Jorda

  Att förbjuda försäljning är ju meningslöst. Finns förmånga i omlopp och förenkelt att importera.

  Det man ska göra är att jämställa dem med en kniv. Alltså det ska vara olagligt att bära dem offentligt.

  ”utrustning som i praktiken bara astronomer har nytta av ”
  Detta är ju knappast sant, idag bygger många egna CNC maskiner baserat på laser. Sedan går det inte klumpa ihop alla typer av laser under en kategori. Är som att säga allt med hjul är en bil…

 2. Christer Johannesson

  Hej Edward,

  Jag håller helt med dig. Problemet är tyvärr inte nytt. Det fanns redan med de gamla röda lasrarna. För att slippa få ”returer” eller klagomål på lasrarna lät tillverkare göra lasrarna på 10 – 20 mW för att kunna garantera att lasrarna cid garantitidens slut skulle vara nere på 5 mW. En ny laser som säljs som ”5 mW” laser är tillräckligt starka för att göra en person blind eftersom effekten hos en ny laser är mångfaldigt starkare än 5 mW. Man anser att 5 mW inte ger bestående skador i ögonen och därför satt en gräns där. Redan effekten 1 mW är otroligt obehagligt.
  Lagen borde vara att lasrarna får ha högst 5 mW på ljuset när de säljs. Sedan kan man enas om hur starka de minst ska var efter 2 eller 3 år. Marknaden borde kontrolleras och de som inte uppfyller kravet på max 5 mW hos en ny laser inte får säljas. Troligtvis har de affärer som säljer lasrarna inte en aning om att deras varor kan göra människor blinda och skapa olyckor.
  De som använder lasrarna vet inte att reflexer mot speglande ytor är väl så farliga. Lasrar med över 1 mW effekt skulle endast få säljas till personer som har dokumenterad kunnande om lasrar. Troligtvis blir det som med spriten – det finns alltid personer som langar.

  En skärpning av lagen och en begränsning av ”ny-effekten” på de lasrar som säljs på nätet eller i butik behövs.

  Med vänlig hälsning
  Christer Johannesson
  Tekn. Dr. och fd. universitetslektor i fysik

 3. Christer Johannesson

  Hej Edward,

  Jag håller helt med dig. Problemet är tyvärr inte nytt. Det fanns redan med de gamla röda lasrarna. För att slippa få ”returer” eller klagomål på lasrarna lät tillverkare göra lasrarna på 10 – 20 mW för att kunna garantera att lasrarna cid garantitidens slut skulle vara nere på 5 mW. En ny laser som säljs som ”5 mW” laser är tillräckligt starka för att göra en person blind eftersom effekten hos en ny laser är mångfaldigt starkare än 5 mW. Man anser att 5 mW inte ger bestående skador i ögonen och därför satt en gräns där. Redan effekten 1 mW är otroligt obehagligt.
  Lagen borde vara att lasrarna får ha högst 5 mW på ljuset när de säljs. Sedan kan man enas om hur starka de minst ska var efter 2 eller 3 år. Marknaden borde kontrolleras och de som inte uppfyller kravet på max 5 mW hos en ny laser inte får säljas. Troligtvis har de affärer som säljer lasrarna inte en aning om att deras varor kan göra människor blinda och skapa olyckor.
  De som använder lasrarna vet inte att reflexer mot speglande ytor är väl så farliga. Lasrar med över 1 mW effekt skulle endast få säljas till personer som har dokumenterad kunnande om lasrar. Troligtvis blir det som med spriten – det finns alltid personer som langar.

  En skärpning av lagen och en begränsning av ”ny-effekten” på de lasrar som säljs på nätet eller i butik behövs.

  Med vänlig hälsning
  Christer Johannesson
  Tekn. Dr. och fd. universitetslektor i fysik

 4. Edward Riedl

  Svar till Andrei Jorda (2012-09-02 21:12)
  Det är därför jag skriver om de starkaste laserpekarna med liten civil användning med stor påverkan på liv och hälsa om de missbrukas.

 5. Pingback: Mer vetenskap i politiken behövs, till icke-fysikern Edward Riedl | MMN-o | Blog

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.