Edward Riedl (M)

Självklart ska svesnka företag göra affärer även i diktaturer

Många företag har på senare tid varit i blåsväder kring deras affärer i diktaturer. Detta är i sak inget nytt eftersom svenska företag under lång tid haft olika affärsrelationer runt om i världen. Våra företag ska självklart även i framtiden göra affärer i diktaturer. Det är viktigt på många sätt. Det skapar jobb och tillväxt i Sverige, genom handel knyts världen ihop på ett positivt sätt och långsiktigt sätter ökat utbyte press på diktaturer att reformeras och i förlängningen demokratiseras.

Företag som gör affärer i hårdföra diktaturer måste ständigt gå en svår balansgång. Det handlar om att följa lagar, regler och seder i de länder där man är verksam samtidigt som man inte kan göra avkall på vissa principer utan att människor i den fria delen av värllden reagerar. Det innebär att företagen ständigt kommer kliva fel och väcka reaktioner. Men detta är en bra process som förhoppningsvis leder till att fler människor i världen får det bättre.

Det som igår ansågs vara ok för företag som gjorde affärer i dessa länder är många gånger inte det idag. På samma sätt kommer mycket av det som accepteras idag troligen inte att vara acceptabelt imorgon. Vi reagerar idag när exempelvis IKEA suddar bort kvinor ur sina kataloger till Saudiarabien. Det är bra att vi reagerar. För det sätter press på IKEA som i förlängningen kommer att tvingas sätta press på Saudiarabien.

Vi ska inte sluta göra sluta göra affärer med diktaturer. Vi ska fortsatt vara med och bidra till att fler människor får möjligheten att leva bättre liv och handel är en väg fram.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

10 kommentarer

  1. Alexandra

    Hej,
    Bra inlägg, men tips innan fler ser inlägget: I rubriken har bokstäver kastats om i ”svenska”.
    /Alexandra

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Nu tror inte jag att Svenska företag i diktaturländer har något som helst intresse av att påverka landets politik, man är nog där för att tjäna pengar, och det kan bli svårt om man ska börja kritisera och ifrågasätta!

  3. Tobias Sund

    Hej! Tycker du borde läsa om frimurarna och hur de styr världen på många sätt. Ett tips på litteratur är Juri Lina-Världbyggarnas bedrägeri.
    Vet att ni i Umeå på eran loge inte kanske sitter och planerar hur ni ska göra dåliga saker mot mänskligheten. Men de som har högsta graderna är de som är bovarna.
    Men du är ju ändå med i denna orginisation?
    Hur känns det?

  4. Ann

    Hmmmm…………… tänker du på Ikea (som i och för sig inte är Svenskt).. eller tänker du på Telia…. eller tänker du på våra vapen affärer i Saudi Arabien? På vilket sätt menar du att mutor, vapen, och borttagande av kvinnor i kataloger främjar folket i dessa länder??

  5. Ante Johansson

    Att handla med diktaturer är lika illa som att handla med yrkeskrimminella. Dom som har makten i en diktatur har ”tagit” (tagit = stulit) makten i dessa länder. Det dom säljer är därför stöldgods som är stulit från folket i dessa länder. Den som handlar med en diktaturregim gör sig skyldig till häleri.

  6. Edward Riedl

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-10-04 07:56)
    Självklart vill de tjäna pengar. Men de vill inte heller förlora goodwill på andra marknader.

  7. Edward Riedl

    Svar till Ann (2012-10-05 10:45)
    Läs bloggen och kommentera sedan.

    Det är givetvis inte bra att kvinnor rensas bort från Ikeas kataloger. Det som är bra är att det uppmärksammas att så sker. Det är första steget mot förändring. Det farligaste som finns är regimer som inte har kontakt med omvärlden.

  8. Edward Riedl

    Svar till Ante Johansson (2012-10-05 16:03)
    Vi kan enas om att ingen av oss gillar diktaturer. Att vägra att handla med diktaturer skulle innebära att en stor del av vår handel skulle försvinna och med den mängder med arbetstillfällen. Jag tror precis tvärtemot att handel faktiskt i förlängningen gör att länder öppnar sig och att människor kan bli friare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.