Edward Riedl (M)

Demokrati och kultur

Som riksdagsledamot får  jag många mail, brev och telefonsamtal i alla möjliga frågor. Det är en av fördelarna med att leva i en demokrati. Möjligheten att både utse och föra dialog med sina folkvalda.

Under sommaren skickade Teatergruppen Relevant ett litet brev och en apelsin till samtliga riksdagsledamöter. Tanken var att apelsinen skulle ruttna och lukta illa i våra rum så som de menar att kulturen riskerar att göra idag. Deras budskap är att den fria kulturen är hotad och i deras mening också demokratin med detta.

Jag slutar aldrig förundras över att vissa kulturutövare med självklarhet tycker att all kultur ska vara betald av skattebetalarna för att kunna anses fri. Jag är inte emot att vi tar ett visst ansvar med skattemedel för kulturscener, museer och mycket annat. Alliansregeringen har till och med ökat kulturanslagen. Men jag har väldigt svårt att se att det är en rättighet att kunna leva på skattemedel för alla som vill syssla med kultur.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Lika lite förstår jag varför privat vård, skola och omsorg ska subvetioneras av skattebetalares pengar???

  2. Edward Riedl

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-10-05 13:25)
    Jag förstår nog inte riktigt din kommentar. Så vitt jag vet sker det du beskriver åtminstone inte i Sverige.

    Däremot har vi som skattebetalare möjlighet att med de pengar vi betalat in för välfärdsservice möjlighet att välja olika utförare av skolor mm. Valfrihet kallar vi det och det ger alla möjligheten att välja och välja bort även med våra skattepengar. Alternativet vore att gå tillbaka till en modell där kommun och landstingspolitiker är de som bestämmer vad vi ska ha.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.