Edward Riedl (M)

Hur tänker Ryssland militärt?

I lördags var det en föreläsning på I20 där en forskare belyste hur Ryssland tänker militärt idag. Det var mycket intressant och allt kom från helt öppna källor. Det visar också hur och varför Ryssland agerar som de gör i olika sammanhang. Ryssland kommer i allt högre grad att kunna bevaka sina intressen runt om i världen militärt med de nya förmågor som de skaffar sig.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

7 kommentarer

  1. John

    Ja, och med det i åtanke är det väldigt märkligt att ditt eget parti M gör allt i sin makt för att sänka Sveriges försvarsförmåga, bedrövligt!

  2. ceko

    Håller Du på att oroa Dig för Ryssland nu? Eller är Ditt inlägg ett sätt för Dig att avleda kritiken från den Svenska krisen med uppsägningar och nedläggningar av företag? Där sittande regering med högern i spetsen försöker skönmåla och skylla ifrån sig på alla sätt.

    Du har också vaknat upp om problemen med den svenska järnvägstrafiken. Men som vanligt försöker Du få det till att allt har blivit bättre, trots åtskilliga stopp och förseningar.

  3. Jan-Erik Vahlström

    Detta är väl ingen nyhet. Ryssland var tillfälligt i en svacka militärt efter sovjetunionens kollaps och plötsligt såg svenskarna inga hot därifrån och avskaffade i princip försvaret. Man skrotade massor av material, avskaffade värnplikten, lade ned och sålde ut kasernerna och fortsatte sin törnrosasömn. I det fallet kritiserar jag inget speciellt parti eller block utan alla är nog lika medskyldiga. Skulle Ryssland komma på tanken att anfalla sverige så har vi inte engnutta av chans. Av Nato har vi ingen hjälp att vänta.

  4. Edward Riedl

    Svar till ceko (2012-11-12 10:32)
    Det mesta har blivit bättre och Sverige sticker därmed ut från övriga Europa. Men visst finns det en del kvar att göra. Det kommer att ta ytterligare flera år att komma ikapp med underhållet av järnvägen som varit eftersatt i mer än 40 år. Vi har fördubblat resurserna till underhållet men det är en utmaning att samtidigt inte behöva stänga ner trafiken under tiden vi rustar upp järnvägen igen.

  5. Edward Riedl

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2012-11-12 11:11)
    Jag delar inte din dystra bild eller synen på allmän värnplikt som lösningen. Det vi ser idag är att förmågan att snabbt kunna försvara sig är en allt viktigare komponent. Det gamla värnpliktsförsvaret skulle troligen fungera mycket dåligt idag.

  6. Ragnar68

    Det har nu gått några decennier sedan andra världskriget tog slut, nya generationer har kommit till värden som inte har varit med om de ohyggligheter som ett krig innebär, varför uppvaknandet kan bli väldigt smärtsamt. Tyvärr har vi mitt i europa i nutid haft krig vars sår inte på länge är läkta kosvo, zebrinitza, osv.
    Vi har hemmet, bilen, jobbet, hälsan försäkrad, och alla vet vad som händer om man inte har en försäkring. Försäkringar ger trygghet när skadan är framme.
    Ett starkt försvar är en sådan försäkring som vi alla måste värna om, frihet och demokrati är inte självklart, den måste försvaras på alla sätt. Vi har inte råd att sänka vår försvarsförmåga till den grad att det inte kostar något att ”ta hand om Sverige”. Ju mer vi investerar i försvaret desto mindre risk för att vi råkar ut för framtida problem.

    Krig vinns inte i normalfallet med bomber så länge kärnvapen inte används. För att vinna kriget måste invaderaren intaga landet med soldater, och då hamnar vi som amerikanarna i Irak i närstrider på marken, då hade det varit bra att våra försvarsanläggningar hade funnits kvar.

    Vilken svensk är det som kommit på att det är bra att skrota försvaret?? Är det verkligen vettigt att underlätta så för främmande makt att invadera oss?

    Europa har haft två världskrig redan, de vill inte ha ett tredje, och inte vi heller, men har någon tänkt tanken att om vi skulle bli ett framtida mål, vad händer då??

    1) Ingen support alls från annat håll??
    2) Massiv support från eu/usa som inte vill ha ngt krig på övrig europeisk mark?

    Men vi då, skall vi behöva känna oss som ”sitting Ducks”?

    Senaste exemplet på det var presidenten G Bush förklaring vid ett besök på ett hangarfartyget för några år sedan att kriget i Irak var vunnet, oavsett att amerikanska soldater inte hade kontroll över landet.

    Folkhemmet Sverige måste tryggas och alla som bor här, se till att betala försäkringen för försvaret!!
    Så här kan vi inte ha det,grannen köpte 1000 atackhelikoptrar nyss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.