Edward Riedl (M)

Världens två mäktigaste länder har återigen visat vad som skiljer dem åt

USA och Kina får idag betecknas som världens två mäktigaste länder. Det som beslutas av dessa får stora konsekvenser ekonomiskt och realpolitiskt i övriga världen. Det är därför inte konstigt att vi följde det amerikanska presidentvalet så nära även i Sverige. Men desto märkligare att det skrivits så lite om det kinesiska ledarbytet. För det som sker i Kina påverkar både Sverige och övriga världen. Problemet i Kina är att det inte funnits så mycket att rapportera av den enkla anledningen att det inte är folket som väljer sin ledare och regering. För det är faktiskt den stora skillnaden mellan världens två mäktigaste länder – USA är en demokrati och Kina är en diktatur.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    icke desto mindre viktigt av svensk media att rapportera om Kina. Vi invaggas i falsk trygghet att Kina inte påverkar oss så mycket Inom 5 år är de världens största ekonomi!

  2. stefan

    Nåja….. Till vilken grad USA är en demokrati kan nog diskuteras. Ställer bara frågan: När får man rösträtt i USA? VILKA har rösträtt i USA? Vem/vilka är det som avgör vem som vunnit? Kan man bli av med sin rösträtt bara sisådär i fantastiska USA? Demokrati!? Tja, vad vet jag?

  3. lf

    Du tycker att det är märkligt att det inte skrivs så mycket om ledarbytet i Kina.
    Längre ner i bloggen konstaterar du att det inte finns så något att skriva om.Ja,men då är det väl inte så märkligt.
    Jag vet inte, men ställa frågor och ge svar samtidigt är väl inte så svårt.
    För övrigt så vet nog alla vem som är demokratiska och som är diktaturer.

  4. Bo Grahn

    Du kan inte mena allvar med att USA är en demokrati i dess fulla betydelse. Det anser ju knappast alla amerikaner själva. Hur kan man säga att USA är en demokrati när det inte är personer som väljer en president utan elektorröster. När inte den som får
    flest personröster utan den som får flest elektroröster vinner, då kan man väl inte kalla det demokrati?

  5. Daniel

    Det är gulligt att du tror att USA är en demokrati. Det är bara en demokrati i namnet. I verkligheten är det en tvåpartisdiktatur där endast den som har råd får styra landet.

    men det är iofs inte så förvånande att du gillar det, eftersom du vill ha likadant i Sverige. Du representerar ett parti som vill begränsa rösträtten beroende på hur mycket pengar man har, och skapa en majoritet människor som inte har pengar och enbart existerar för att arbeta åt eliten som får alla resultat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.