Edward Riedl (M)

Problemen för SAS är ett större problem

SAS har det kämpigt och självfallet kommer inte SAS att kunna ha högre kostnader än sina konkurrenter och överleva långsiktigt. Problemet är bara att det som sker inom flyget är samma utveckling som redan skett inom sjönäringen. Inom sjöfarten är de flesta sjömän oavsett flaggningsland idag från Filipinerna. De arbetar för lägre löner och gör att rederierna därmed kan sänka sina egna kostnader och priserna ut mot kund. Det vi ser inom flyget är i princip samma utveckling där personal inom vissa flygbolag blir egna företagare med bas i lågskatteländer. På det sättet kan personalkostnaderna pressas väldigt mycket. Det gör att det i slutändan blir omöjligt att klara konkurrensen för företag som inte agerar på samma sätt. Jag säger inte att det SAS enda problem, för det är det inte. Men politiken i Sverige och troligen i övriga Europa måste möta problemet med de stora skillnaderna i lönekostnader mellan olika länder så vi inte i bransch efter bransch får se samma utveckling. Vi ser även samma problem inom åkerinäringen där allt fler som sköter våra inhemska transporter kommer från Östeuropa. Lösningen är inte att vi ska bli protektionistiska och stänga ute konkurrens från andra länder. Tvärtom är det vår förmåga i Sverige att just vara mer effektiva än företag i andra länder som skapat vårt välstånd. Men vi måste hitta en strategi som säkerställer jobb och skatteintäkter i Sverige. Det är inte rimligt att allt fler slutar betala skatt och sociala avgifter här – Blir egna företagare och jobbar kvar inom sina tidigare jobb men betalar skatt i lågskatteländer. Det här måste vi lösa innan utvecklingen går längre. Ett första steg för att inte få företagen att flytta ut är den andra sänkningen av bolagsskatten. Men vi måste göra mer.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Du brukar med jämna mellanrum skryta över vår finansminister Borg, men varför är Ni så tysta nu?

    De flesta andra sa redan tidigare att Alliansens prognoser var för optimistiska, men varför hör man inget av Ert skryt nu?

    Sen, hur var ekonomin i staten då Ni tog över 2006? jag vet i alla fall en i Alliansen som uttryckte sig mycket positivt om den ekonomi som Ni fick ta över, så hur var ekonomin för Sverige 2006?

    svarar du på detta, eller är det din gamla ” hoppas de glömmer” taktik du tillämpar?

    Sen en annan sak, hur är det att vara den av länets politiker som de flesta anser ljuga, förvanska sanningen och som svarar minst på kommentarer?

    Du bloggar ju inte mer än andra politiker, och de är betydligt bättre på att svara.

  2. rasputin

    BLA BLA BLA
    Om 2 företag konkurerar och det ena företaget har 9 gånger högre lön vad händer???
    Det vet alla politiker och det dom gör är att jobba hårt för att vi ska fortsätta konkurera med fattiga länder och vi ska ha en stor löneomställning. Politiker är inte så inkompitenta som dom vill att vi ska tro det är en medveten global politik för att sänka Sverige och EU till samma nivå som dom vi konkurerar med. så vårat enda val är facism en stark ledare och murar det är det enda som kan rädda oss från politikerna. Eller så konkurerar vi och går ned till samma nivå som dom vi konkurerar med vad vill du????

  3. Edward Riedl

    Svar till Lars Gidlöf (2012-11-16 16:45)
    Prognoser är just prognoser. Det skrev vi redan i den prognosen jag gissar du hänvisar till. Vi skrev också att Sverige bättre än andra har ekonomiska muskler att hantera en nergång i den globala ekonomin.

    Sedan tror jag det sista är din syn på mig…:) Jag delar den givetvis inte. Men om du mot förmodan skulle tala för alla i länet så får jag göra något annat efter valet 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.