Edward Riedl (M)

Skolavslutning i kyrkan

Nu börjar debatten återigen om det ska vara möjligt för en skola att ha sin avslutning i kyrkan och om psalmer för sjungas och gud nämnas. Vi är fortfarande ett kristet land med kristna värderingar alldeles oavsett att inte alla människor tror på gud. Vi döper våra barn i kyrkan, vi gifter oss i kyrkan och vi har våra begravningar i kyrkan. De flesta av oss tycker också att det är stämningsfullt att ha våra barns skolavslutningar i kyrkan. Vi kan och känner igen psalmer. Det är inga hatiska budskap som sprids i kyrkans lokaler utan ord om omtanke och värme. Så varför icke troende eller människor av andra religioner skulle ta så stor skada om barnens skolavslutningar hålls i kyrkan övergår faktiskt mitt förstånd. Det känns mer som en principiell elitistisk ståndpunkt snarare en stor skara människor som känner sig kränkta av att ta del av en och annan kristen psalm på skolavslutningen. Det vore bättre samma energi fokuserades på att motarbeta mobbing som faktiskt är ett problem för många barn i skolan.

Självklart ska de skolor som vill ha sina skolavslutningar i kyrkan ha det. Självklart ska det kunna sjungas psalmer och självklart ska prästen kunna nämna gud.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , ,

19 kommentarer

  1. Kjell Hedman

    Varför är du emot valfrihet och ska tvinga folk gå i kyrkan? Skulle det inte vara mera rätt att ha skolavslutningen i skolan och efter den är slut så kan den som vill gå till kyrkan eller vart eleven vill gå frivilligt.
    Förstår inte problemet med det.

  2. John

    För en gångs skull håller jag fullständigt med dig. Vad är det för fel när man inte ska kunna hålla skolavslutning i kyrkan .När skolavslutningen var i min skolålder var det stämningsfullt med psalmsång , nånting man minns .

  3. stefan

    Visst, vi har döpt våra barn i kyrkan – men var ska man annasrs göra det??? Fundera på den du! Varför vi överhuvudtaget gjorde det vet jag fortfarande inte – antagligen för släktens skull. Att vi gör saker i denna kyrka har (i de flesta fall) lite och ingenting med tro att göras. Det går av bara farten och lite ”av födsel och ohejdad vana”. Det är också väldigt fräckt – närmast oförskämt – av dig när du gör dig till självutnämnd talesman för ”de flesta av oss”! Du har ingen ANING om vad andra än du själv tycker! Bedrövligt av dig. Tror du sedan på fullt allvar att det skulle spridas hatiska budskap om avslutningen firades på annan plats?? Det är precis det intrycket man får av dina ord. Du säger sedan: ”Så varför icke troende eller människor av andra religioner skulle ta så stor skada om barnens skolavslutningar hålls i kyrkan övergår faktiskt mitt förstånd.” Jag tänker inte kommentera ditt förstånd eftersom jag inte har facit, men du kan få en motfråga att fundera på: varför skulle troende människor ta så stor skada om barnens skolavslutningar hålls i annan lokal än kyrkan? När det slutligen gäller mobbning i skolorna så kan ni alltid skjuta till några miljarder där istället för att subventionera partykvällar för överklassen och förpassa folk till slaveri i FAS 3.

  4. Lars-Åke Persson

    ”Det är inga hatiska budskap som sprids i kyrkans lokaler utan ord om omtanke och värme.”

    Är du som utlevd religiös heterofilkarl helt historielös?

    Vad sägs om den grovt homofobe pingstpredikanten Åke Green som till den grad öppet kräktes ur sig sina kristna antipatier mot bögar i sin fina heterokyrka? Så att den ”världsfrälsaren” och predikanten välförtjänt hamnade i domstol. Hade den bortskämde utlevda bejaren i andras privatliv att göra via den numera totalt förslappade/tillåtande religionsfriheten över huvud taget??

    ”Så varför icke troende eller människor av andra religioner skulle ta så stor skada om barnens skolavslutningar hålls i kyrkan övergår faktiskt mitt förstånd.”

    Sanningen är väl här att på den skrikigt utlevda bibeljesusen här känner man bögnojan 🙁

    I din bibel så står det om att ”vända andra kinden till”. Du och andra kristna heteropolitiker verkar här ha vänt ”hela ryggen till”- för att slippa se baksidan av er omskrutna och förljugna och minst sagt villkorade ”kristna människokärlek”.

    Fördelen för dig som utlevd bejare här är väl att det bara kan bli bättre 🙂

    Bygg på det.. Förvåna oss väljare..

    Välkommen till det mötande körfältet här Edvard- säger jag som är ateist och humanist- och i motsats till din trosvärld – fullständigt skiter vilka andra vuxna karlar ligger/lever och bor med och deras ”sk. felaktiga” läggning. Jag kan här tänka mig att använda det opassande brittiska uttrycket ”Sod off” OOps nu sa jag jag det..

    God jul förresten..

  5. Göran Bergqvist

    ”Vi är fortfarande ett kristet land med kristna värderingar alldeles oavsett att inte alla människor tror på gud. Vi döper våra barn i kyrkan, vi gifter oss i kyrkan och vi har våra begravningar i kyrkan”. Vilka vi? Inte jag i alla fall.

  6. Jossan

    ”Vi döper våra barn i kyrkan, vi gifter oss i kyrkan och vi har våra begravningar i kyrkan.” Vi, vi och vi. Det verkar vara fler saker som övergår ditt förstånd, dags att inse att VI inte är detsamma som JAG.

    Det är fritt fram att hålla skolavslutning i kyrkan så länge som det inte förekommer religiös utövning. Om du och dina kompisar anser det vara så viktigt att sjunga några oförargliga psalmer och känna julstämning är det ingen som hindrar er från att göra detta utanför skolan på er egen fritid.

    Finns det någon annan lag som herr Riedl också anser vara onödig och fritt fram att byta mot?

  7. ceko

    Ytterligare ett inlägg från Riedl som undanglidande manöver för att opinions siffrorna är minus för Högerpartiet. Det är en taktik som används ganska ofta av honom. Men att få ett svar hur Riedl röstade i trafikutskottet om norr botniabanans byggande går inte att få från honom. I oktober fick han frågan första gången, men något svar klarar han tydligen inte av att lämna.

  8. Maria Skiddi

    Traditioner. Jag är själv döpt, båda barnen döpta. Men jag valde att inte konfirmera mig. Barnen fick välja och de valde att göra det.

    Jag är gift i kyrkan av en laestadianpräst, men omgift av en svettig borgmästare på Korfu/Grekland i ”nånting nytt, nånting fått, nånting lånat och nånting blått”…och det sistnämnda håller fortfarande.

    Jag har aldrig kunnat hålla mig från att gråta då barnen sjungit ”den blomstertid” i kyrka eller bönhus.

    Kyrkorummet är vackert, kyrkor är vackra och min favoritskolpräst brukade säga till mig;
    ”Den finns ingen som är så troende som du Maria” då vi diskuterade religion å´detta fast jag gick ur kyrkan för lääänge sedan.

    Men jag gillar att sjunga psalmer!! för då får jag ta i med nån sorts ”alt”stämma som jag sägs ha=)

    En gång för många år sen då jag gick hela ”Hälsans stig” runt älven smet jag in i landskyrkan och lånade toan.

    Plötsligt hördes vacker orgelmusik då någon kantor övade och jag tänkte glatt att det var en av de trevligare stunderna jag haft på en toalett nån gång!

  9. Edward Riedl

    Svar till stefan (2012-12-01 18:48)
    Jag tror precis som dig att många går till kyrkan utan någon större religös övertygelse. Det i sig är inte ett problem för de allra flesta vad jag vet.

  10. Edward Riedl

    Svar till Göran Bergqvist (2012-12-02 06:56)
    Jag avsåg inte dig specifikt i alla delar vilket jag tror du förstår. Däremot tror jag många av dina uppfattningar är formade utav kristna värderingar utan att helt säkert veta.

  11. Edward Riedl

    Svar till Jossan (2012-12-02 11:22)
    I alla samhällen får man som människa underordna sig både lagar, regler och oskrivna regler. I de demokratiska samhällena kan vi till och med diskutera dessa på det sätt vi gör nu. Vissa klarar det dessutom utan att vara otrevliga trots att man inte delar de andras åsikter. Jag menar likt både skolministern och andra att lagen (som vi folkvalda i riksdagen beslutat) inte ska tolkas på det sätt som vissa vill göra. Jag har också meddelat att jag för min del är beredd att se över och om nödvändigt också ändra lagen.

    Jag önskar dig också en riktigt god jul.

  12. Jossan

    Du skriver att du, likt både skolministern och andra (vilka det nu kan vara), att lagen inte ska tolkas på det sätt som vissa vill göra.

    Jag vet inte vilken lag du läser men vad jag (som inte sitter som folkvald) förstår finns det inget utrymme för tolkning. Men precisera gärna vad som är tolkningsbart.

    Dessutom behöver du inte försöka göra dig lustig över att jag på något sätt skulle ha varit otrevlig mot dig i mitt tidigare inlägg. Tål du inte att utsättas för samma kritik som du själv delar ut sitter du kanske lite väl högt i sadeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.