Edward Riedl (M)

Det sticker i ögonen när bankerna har utdelningsfest

Det sticker kraftigt i ögonen när de Svenska storbankerna nu kraftigt höjer utdelningarna till sina aktieägare. Räntenettot är väldigt högt och bankerna tjänar stora pengar inte minst på sina bolånekunder. Frågan är hur väl fungerande konkurrenssituation vi har om bankerna kan ta ut så pass stora vinster från låntagarna. Självklart ska banker och alla andra företag tjäna pengar. Jag är fortsatt för att vi har privata banker. Men som jag skrivit många gånger tidigare är just bankmarknaden speciell eftersom det inte bara är deras aktieägare som tar smällen om det går riktigt illa. Därför är det förbluffande att se hur bankerna utmanar genom skyhöga aktieutdelningar.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

10 kommentarer

 1. Åsiktsmaskinen

  Detta är ju ett alldeles lysande exempel på att marknaden inte kan reglera sig själv.

  Här krävs faktiskt åtgärder för att skydda den svaga individen i det stora hela.

  Den fria marknaden är faktiskt inte svaret på allt, vilket bland annat bank-branschen bevisar.

  du säger att det är förbruffande, vilket jag såklart håller med om.

  Men vad är ditt förslag på lösning?

 2. Gun Rehnman

  Bra att du tar upp det, jag tror inte du kan skriva för mycket om det. Vem tycker att detta är OK, för tusan här kämpas det med ekonomier i mångas privata sfärer, småföretag, vårdtagare…..ja listan kan verkligen göras lång. Är det inte dags att lägga sparkapitalet i madrassen snart??…..

 3. Mr Cool

  Under krisen på 90-talet så fick skattebetalarna punga ut med över 60 MILJARDER till Svenka banker varav lejonparten gick till Nordbanken. Mig veterligen behövde de aldrig betala tillbaka pengarna och man måste ju ställa sig frågan…VARFÖR.

 4. Kjell Hedman

  Det var ju väldigt snällt av Anders Borg att sänka bolagsskatten för dessa hårt kämpande banker
  Alla Sveriges pensionärer sätter säkert stort värde på detta

 5. Daniel

  Skitsnack. Bankernas aktieägare tar inte smällen om det går dåligt – det gör skattebetalarna. Staten har flera gånger gått in och plöjt ner miljarder för att rädda bankerna, och det har inte återbetalats ett rött öre för detta. När bankerna sedan går med vinst går pengarna till aktieägarna – och aktieägarna är INTE som du antyder, Sven och Lotta Persson ute i stugorna utan en liten elit av redan rika knösar.

  Sluta gå kräftgång kring detta faktum. Sluta ljug för dina läsare!

 6. Edward Riedl

  Svar till Åsiktsmaskinen (2013-01-30 11:01)
  Marknaden kan givetvis inte reglera sig själv. Det är politikens uppgift. Om banekerna inte lyssnar så blir det lagstiftning på punkt efter punkt.

 7. Edward Riedl

  Svar till Mr Cool (2013-01-30 12:13)
  Staten tog därför över delar av ägandet i Nordbanken. Sverige har till skillnad från andra länder faktiskt genom sitt agerande inte förlorat skattepengar i bankernas svart hål.

 8. Edward Riedl

  Svar till Kjell Hedman (2013-01-30 19:00)
  Skälet till bolagsskattesänkningen var att de flesta storföretag inte längre skatt i Sverige. Vi kan ha hur hög skatt vi vill om ingen betalar den utan att få in en krona. Det här handlar om att behålla skattekraften i sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.