Edward Riedl (M)

Vattenfall och Nuon

Flera av er som flitigt kommenterar min blogg har velat att jag ska skriva lite om Vattenfalls köp av Nuon.

Beslutet att köpa Nuon har fattats av Vattenfalls ledning och styrelse. Givetvis har förankring skett genom ansvarigt statsråd.

Mellan åren 2001-2006 delade Vattenfall ut 20 miljarder i vinst till ägaren staten. Mellan åren 2007-2012 fördubblades vinstutdelningen till staten och har förstärkt statens finanser med ytterligare 40 miljarder kronor. Bolagets omsättning har också ökat från ca 100 miljarder kronor till ca 180 miljarder kronor per år.

Vattenfall har gjort både bra och dåliga affärer under de senaste 15 åren med både röda och blåa regeringar. Under Göran Persson (S) investerades det i tyska kärnkraftverk och transmissionsnät som till dags dato har inneburit nedskrivningar på ca 15 miljarder kronor.

Tyvärr fins det ingen formel för något företag, statligt eller privat, som innebär att det endast görs bra investeringar. Dessutom är det svårt att på kort tid avgöra om en affär över tid kommer att vara bra eller dålig i slutändan. När Stefan Löfven (S) försöker bli kvartalskapitalist missar han det uppenbara. Vattenfall har under alliansregeringens tid vid makten genererat större vinster tillbaka till statskassan än vad företaget gjorde under den gamla socialdemokratiska regeringens tid.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Monika Beije

    Tack Edward för din korta men innehållsrika sammanfattning över vad som förevarit,på både gott och ont,i affären Vattenfall-Nuon.

    Monika Beije(M i Storuman)

  2. lf

    Ja,jag väntade mig detta.Skriv som det är, regeringen var informerad och gav sitt godkännande.
    Du behöver inte gå in på hur mycket Vattenfall har tjänat tidigare, det hör inte hit.
    Men Vattenfall och skattebetalarna har förlorat till dags datum 15 milliarder på denna urusla affär.
    Dåvarande VD var ju fartblind och det bör ha upptäkts.
    Men gamarna (bankerna) slet ju åt sig stora köttstycken också.
    Jag menar då man handlar för skattebetalarnas pengar då skall man inte förlita sig alltför mycket bankernas och marknadens experter.
    Ni hade egna experter inom regeringen som avrådde,men de är väl avskedade idag.

  3. JonasE

    Regeringen tillsatte en egen utredning kring detta för bra många miljoner(tycks minnas att jag läste 500 miljoner…lät dyrt??) som sade att det var alldelens för dyrt, men detta har man sedan ignorerat och betalat överpris i alla fall….varför då ens göra en utredning om man ignorerar den ??, en utreding som dessutom visat sig ha rätt ??.

    Är det att ta ansvar för ekonomin ??.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.