Edward Riedl (M)

Tv-licensen bör avskaffas

Just nu pågår en het debatt om det är rimligt att den som äger en dator, surfplatta eller mobiltelefon med internetanslutning ska betala tv-licens eller inte. Jag vill först säga att jag anser att det omoderna tv-licenssystemet bör avskaffas. För så länge vi har kvar tv-licensen på det sätt vi har idag är det givetvis självklart att alla som har möjlighet att se på public service ska vara med och betala. Det är nog många ägare av tv-apparater som om de kunde skulle välja bort statlig television och hellre spara in tv-licenspengarna. Men det valet finns inte i nuvarande system eftersom det handlar om att man har möjligheten att se statlig television som ligger till grund för betalningsskyldigheten.

Så istället för den upprörda debatten vi har om surfplattor och mobiltelefoner borde vi istället fokusera på vad vi ska ersätta tv-licensen med. För de som vill ha kvar nuvarande system bör rimligen också vara för att alla som har möjlighet att se public service också är med och betalar via tv-licensen. Antningen gör vi om public service till betalkanal. Den som vill ha ettan och tvåan får betala för det helt enkelt. Om vi inte tror att människor är beredda att betala för dessa kanalers programutbud men ändå bedömmer att det är viktigt att vissa program produceras så får vi lösa detta genom att ta ut en skatt.

Läs mer här, här, här, här och här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Leif

  Låter ju bra om man inte tänker till. Utan oberoende tv kommer dina polare, de rika knösarna, att få full kontroll och kan sprida erat gift utan motstånd. Fox news blir M News där man sprider lögner om hur sjuka enbart fejkar och hur rätt det är att rika människor får dra av sina utgifter vid lyxfester och annat.

  Näe du Edward, du går bara längre och längre åt höger för varje dag. Det äcklar mig

 2. Susanne

  Mycket bra formulerat. Jag vill se ett system där alla program som är Underhållning, Sport och allt annat som finns ett brett utbud av blir flyttat till betalkanaler. Alternativt att denna del helt säljs ut och då är det ju upp till den som driver kanalerna hur det ska finansieras.

  Public Service ska ha kvar en begränsad del som är helt skattefinansierad istället för licensfinansierad. Detta för att tillförsäkra bredd och mångfald på samhällsnyttiga program jämsides med kommersiella kanaler. T ex nyhetsprogram, samhällsdebatt, utbildningsradions verksamhet och eventuellt andra smala program som kan vara svårt att sända kommersiellt men som bedöms viktiga för samhället och medborgarna.

 3. Edward Riedl

  Svar till Leif (2013-02-28 10:45)
  Dina inlägg blir nu tråkigare och tråkigare. Varför klarar du inte att ha ett hyfsat tonläge. Du gillar inte min politik.Det är en sak. Men försök att skilja på sak och person.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.