Edward Riedl (M)

Spara och slösa i politiken

Miljöpartiet lägger nu ett nytt förslag som kostar en massa pengar om det skulle genomföras. Det handlar om att föräldrar med barn som är mellan 8 och 15 år ska få ytterligare föräldradagar. Vem kan vara emot det? Men de presenterar i vanlig ordning ingen finansiering till sina goda idéer. Det överlåter de till andra att diskutera. Politik handlar inte bara om att hitta nya områden att öka statens utgifter med eftersom det både förminskar människors egna möjligheter att förfoga över sina inkomster samtidigt som statens finanser riskeras.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsultn

    Bra att ge barn möjlighet till sina föräldrar i tidiga tonåren. Det idén har jag fört fram i debatt och till politiska partier under lång tid.

    Att utöka nuvarande föräldraförsäkring från dagens gräns 8 år till 15 år kostar inget, det blir upp till familjerna. Det är redan många dagar man har och särskilt vid fler barn i familjen.

    Detta tas då från de tidiga åren. Men då det finns dagis/förskola allt mer för yngre barn, så finns nu mer utrymme för att kunna fördela tiderna längre upp i barnens ålder.

    Första tonåren är i många fall väldigt avgörande, och bara lite mer tid där, kan förbättra mycket.

    I många familjer kan detta gynna jämställdheten mer ”naturligt”, dvs om mammor hellre väljer att ta ut dagar när barnet är lite kan pappor göra det när barnet är större.

    Dessutom, det är fler delade familjer när barnen blir äldre. Om det då finns kvar dagar, kan det vara särskilt bra för papporna som oftare har mindre vårdnad för barn efter separation.

    Moderaterna bör bejaka dessa nya förslag därför, större valfrihet helt enkelt och mindre pekpinnar hur länge man vill ha föräldradagar.

    Tänk på höger/moderat-poltikerna Hugo Hegeland, han drev enhetstaxa för barnomsorg långt innan Göran Persson kom med maxtaxan.

    Ska det nu bli Miljöpartiet som blir valfrihetsdrivare i familjefrågor och snuva traditionella valfrihetspartier på en idé som är bra för barnfamiljer?

    Om det i framtiden sedan går att utöka föräldraförsäkringen, det blir då en annan fråga beroende på svensk ekonomi och inriktning.

    Miljöpartiet är inne på helt rätt spår och rakt motsatt det Socialdemokrater fört fram att korta av tiden för uttag, dvs kortare än till åtta år, där handlar det verkligen om att styra bort valfrihet.

  2. Åsiktsmaskinen

    Klart att M är emot detta, de ger ju inga vårdenheter att sälja ut till partimedlemmar.

    Googla Stockholmsrean om du funderar på vad jag menar.

    Kasta sten i glashus Edward?

  3. Edward Riedl

    Svar till Urban Bengtson, idékonsultn (2013-03-01 07:22)
    Att ha möjlighet att fördela samma antal dagar längre upp i åren som du skriver kan kanske vara en god idé. Däremot är det inte det mp föreslår.

  4. Edward Riedl

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-03-01 08:15)
    Hur du får ihop detta förstår jag inte riktigt. Vi ska alltid handha skattepengar försiktigt. När så inte sker spelar det ingen roll om det är m eller s som står för dåliga beslut lokalt. Det är lika fel båda delar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.