Edward Riedl (M)

Drogliberalismen vinner mark även i Sverige

Tyvärr vinner drogliberalismen allt mer mark i Sverige. Det börjar som jag tidigare skrivit med behandlingsprogram med subutex och sprututbyten som rätt använt givetvis kan vara bra för den enskilde som redan fastnat i missbruk. Jag tror inte heller att vi kan helt avskaffa substitutionsprogrammen även om jag menar att de kraftigt bör begränsas och endast användas i undantagsfall när inget annat längre anses kunna stå till buds. Jämfört med andra behandlingsprogram är det för samhället väldigt billigt i ekonomiska termer att underhålla missbruket under ordnade former istället för att hjälpa missbrukare att bli kvitt missbruket. Men jag och fler med mig menar också att diskussionen politiskt inte enbart får handla om de som redan idag är fast i missbruk. Vi måste också samtidigt föra samtal om hur vi minskar att fler framförallt unga människor hamnar i missbruk. Där kan stora program, sprututbyten mm faktiskt tyvärr bidra till normalisering och nyrekrytering av missbruk.

Det handlar verkligen inte om moralism att vilja ha en restriktiv drogpolitik som vissa försöker göra gällande.

På aftonbladet.se finns min slutreplik mot Björn Fries (S).

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Nu verkar alla era allianskollegor överens om att stödja ett sprututbyte.

    Kommer M rösta emot förslaget och därigenom bryta alliansen, eller hur tänker ni?

    Kan ni tänka er att stödja övriga allianspartier, och vad har ni för pris för det?

  2. son till en "missbrukare"

    två kommentarer som fanns på aftonbladet var väldigt bra skriven faktiskt

    Du säger ”nej”, men du är samtidigt inte missbrukare och därmed heller inte berörd. Att du som folkvald (inte av mig, kan tilläggas) vägrar att ignorera fakta, så som att f.d. president Nixons krig mot droger är ett krig dömt att misslyckas och att länder som t.ex. Portugal, efter avkriminalisering av droger, nu är ett av de länder i Europa med lägst missbruk.

    Genom sprutbytesprogram ger man dem även en kontakt med samhället som inte ställer krav på dem, utan finns där för att hjälpa och, när narkomanen är redo, kunna ge dem den hjälp de behöver.

    du tycker inte att de som jobbar med missbruk borde ha mer koll än dig också? finns tydliga siffror på läkare och f.d missbrukare som tycker tvärtom

    en missbrukare är någons son/dotter också, men det är alltid väldigt lätt att vara dömande när man själv inte varit i en sådan situation

  3. Misery Loves Co.

    Att på fullaste allvar kan hävda,
    att man bäst stoppar unga att börjar med droger,
    genom att offra två drog-missbrukares liv om dagen.

    Det är voodo eller någon slags tro på trolldom.

    Som så vanligt med en en underton
    av förakt för vetenskap & forskning.

  4. Tobias

    Vi har ju provat systemet att kriminalisera drogerna men inte lyckats. Hur kan du va så dum att du vill fortsätta på samma väg? När forskning visar att det är fel.
    Tänk om tänk rätt.

  5. Edward Riedl

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-03-12 09:50)
    Vi har redan fattat beslut om att kommuner och landsting i samarbete kan nyttja den möjligheten med olika förbehåll. Jag tror dock att det är fel väg att gå och förbehåller mig då rätten att ibland säga det också.

  6. Edward Riedl

    Svar till son till en ”missbrukare” (2013-03-13 03:34)
    Det finns givetvis både för och nackdelar med sprututbyten. Det är av den anledningen olika personer jag tycker är kloka kan ha båda dessa uppfattningar. Men att påstå att jag som folkvald inte är berörd av frågan om droger känns smått absurd. Min uppfattning är att vi givetvis har ett gemensamt ansvar för dessa frågor. Många av oss känner eller har nog känt människor som fastnat i olika typer av missbruk. Alldeles oaktat det har vi självfallet ett ansvar för att både hjälpa de som redan hamnat i missbruk samt ordna samhället så att så få nya människor som möjligt ska hamna i missbruk.

  7. Edward Riedl

    Svar till Tobias (2013-03-17 10:36)
    Frågan är som jag beskrivit inte svart eller vit. Det är nog därför fler åsikter än din (och min) finns i den här frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.