Edward Riedl (M)

Hur ska arbetslöshet mätas?

Jobbfrågan är en av de viktigaste frågorna i svensk politik. Först och främst handlar det om att människors som har jobb har egen inkomst som möjliggör mer frihet i livet. Men det handlar även om att människor som har jobb betalar in skatter som är grundförutsättningen för betala för den gemensamma välfärden i form av skola, sjukvård, trygghetssystem och mycket mycket annat. Så givetvis är det viktigt att ha låg arbetslöshet. Men det är faktiskt också viktigt att veta vad vi mäter.

Stefan Löfven säger att han nu vill ha EU:s lägsta arbetslöhet om han vinner valet. Det är inget fel i själva målet även om han faktiskt saknar en politik för att nå dit. Faktum är att hans politik med höjda skatter på de som jobbar och de som driver företag istället leder till färre jobb.

Men vilket land har då EU:s lägsta arbetslöshet? Svaret är Österrike som har 4,8% att jämföra med Sverige som på tolfte plats har 8,2%. Men det ger inte hela svaret. För med statistik är det väldigt lätt att fixa och trixa vilket Göran Persson (S) och den tidigare socialdemokratiska regeringen lyckades väl med.

I Österrike jobbar 75,2% av befolkningen i gruppen 20-64 år att jämföra med 80% i Sverige. Så trots att vi på pappret har högre arbetslöshet i Sverige än i Österrike (som har EU:s på pappret lägsta arbetslöshet) så har vi fler som jobbar och klarar egen försörjning och fler som jobbar och betalar in skatt.

Så det är viktigt att veta hur man mäter arbetslöshet om man på allvar är intresserad av att forma en politik där fler jobbar och inte färre syns i statistiken.

Läs mer här.

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.