Edward Riedl (M)

Relativ fattigdom är inget bra mått på fattigdom

I den politiska debatten används ofta begreppet relativ fattigdom. Det är viktigt att veta vad det är för att kunna dra rätt slutsatser om vilken politik vi ska ha i framtiden. problemet är att många blandar ihop relativ fattigdom med absolut fattigdom. Absolut fattigdom mäter hur många personer som lever på en så låg materiell standard att man kan anses vara fattig. Vi har lägst absolut fattigdom i hela Europa. Men den relativa fattigdomen har ökat lite under senare år vilket den politiska oppositionen använder för att sprida skräckbilder om hur illa ställt det är i Sverige. Men relativ fattigdom är inget bra mått på fattigdom.

 

Låt mig tydliggöra det med ett exempel. Om Bill Gates flyttar till Umeå så skulle den relativa fattigdomen öka dramatiskt. Ingen har fått det bättre för att han flyttar hit. Men eftersom han är så rik har alla vi andra blivit relativt sett fattigare i den här kommunen. Även om han skulle skapa en hel del jobb i Umeå så skulle den relativa fattigdomen ändå öka trots att alla skulle få det materiellt sett bättre. I fallet med Bill Gates så skulle vi alltså om han nu bodde här kraftigt minska den relativa fattigdomen om vi bara fick honom att flytta härifrån trots att vi i reala termer skulle få det sämre.

 

Faktum är att de drygt 200 000 fler som jobbar sedan alliansen vann valet 2006 gjort de andra som inte jobbar relativt sett fattigare. Inte för att de fått det sämre utan för att andra fått det bättre. Relativ fattigdom kan användas för att beskriva inkomstskillnader men är ett dåligt mått på att möra fattigdom i ett av världens rikaste länder.

 

Edward Riedl (M).

15 kommentarer

 1. Lennart

  242.000 barn i Sverige lever i ekonomiskt utsatta miljöer enligt Rädda Barnen. De bryr sig knappast om när politiker försöker bortförklara deras fattigdom med statistiska resonemang. De är däremot kloka nog att förstå att de redan rika fått det bättre under Alliansen, medan de fattiga fått det sämre.

  Det behöver man inte vara riksdagsledamot för att förstå. Det räcker med att vara fattig.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det här sättet att kraftigt överdriva ger inte en rättvisande bild av hur det ser ut.

 2. Stefan

  Men ge dig!!!!! Nog börjar desperationen visa sig mer och mer när du måste in och försöka ursäkta/förklara att klyftorna ökat ordentligt sedan ni tog över!? För det är just det som har gjort att den relativa fattigdomen ökat – INTE på att Bill Gates skulle ha flyttat hit! Dom rikaste har fått det ordentligt mycket bättre sedan -06 och de sämst lottade har – i bästa fall – det lika dåligt som förut. Men vi vet ju hur du resonerar: En hundrings förbättring om året för en inkomsttagare med 15000:-/mån slår ju en 5000-kronors förbättring för den som redan har 40-50000:- …… Det har du ju själv sagt. Så typiskt moderat.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Nu ökade klyftorna som mest under den förra S-regeringen och inte under alliansen.

 3. Leif

  Så dom svaga i samhället har inte fått det sämre efter att Edward och hans gäng fått makten. Dom personer i Edwards närhet som anses som svaga måste nog totalt frysas ut och glömmas bort, annars skulle nog inte ens han kunna fälla en sådan idiotisk kommentar.

  Känner några som varit sjukskriva på båda sidor av Führer Reinfeldts övertagande och att säga att dom har fått det bättre borde vara lika kriminellt som att ifrågasätta utrotningen av judar under andra världskriget.

  Morsan som är pensionär har inte heller sett sina glansdagar efter Alliansens övertagande.

  Någon dag lär det gå upp för Edward, hoppas bara han är kapabel att inse vad dom har gjort

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Nu är du nere på en väldigt låg debattnivå som på inget sätt stärker dina argument.

 4. Anders

  Du vet inte hur verkligheten ser ut som vanligt. Sverige har gått från att vara ett land som bryr sig om de fattiga och sjuka … till ett land som hellre kastar bort dessa människor och kramar de rika och företagen.

  De som är rika har det bra i sverige… det är också de enda.

  medelinkomsttagare och fattiga har ett rent helvete att överleva varje dag. så här ser verkligheten ut, utanför din svindyra bil och din dyra villa som pappa gett dig.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Nog lever jag i verkligheten precis som dig. Däremot kanske vi inte har samma uppfattning i själva sakfrågan.

 5. Pingback: Negativt hattrick | Gävlepojken

 6. JonasE

  Jag förstår att du inte gillar begreppet relativ fattigdom, då det allt för tydligt visar hur det blivit med Alliansens 2/3 politik….-den sista 1/3 halkar efter !!.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Inte alls. Problemet med begreppet relativ fattigdom är att det finns de som tror att det visar hur fattigdomen ser ut vilket inte är sant.

 7. JonasE

  Nu är det inte bara relativt som ”vissa” blivit fattigare, det är reellt också, jag citerar Niklas Löfgren familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan : ”– Däremot så ser vi för ensamstående med barn, just de med de lägre inkomsterna, bland de 10 procents lägsta inkomsterna där har inte de disponibla inkomsterna ökat utan tvärtom backat lite grann.” samt att han även uppskattar att det handlar om runt 50 000 barn vars ensamstående förälder faktiskt i dag har mindre pengar att röra sig med än 2007…..Alliansens 2/3 samhälle slår till igen !!.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   En stor del av detta handlar om att vi haft fler flyktingar som kommit till Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.