Edward Riedl (M)

Politiskt korrekt så man mår illa

Nyheter 24 frågade samtliga riksdagsledamöter om vi ser ramadan som en svensk tradition. Nästan 9 av 10 läsare tyckte inte att ramadan var en svensk tradition. Endast 3,5% tyckte att ramadan var en svensk högtid. Hur tror ni att riksdagsledamöterna svarade? Vi var två stycken riksdagsledamöter som svarade att vi inte ansåg att ramadan var en svensk högtid. Förhoppningsvis var det många som av olika skäl inte svarade på frågan. Kanske är avståndet mellan politiker och vanliga medborgare avgrundsdjupt. Eller mer sannolikt så tävlar alla om att vara så politiskt korrekta att man mår illa. Ingen vill riskera att bli kallad rasist eller främlingsfientlig. Ibland undrar jag när det politiska samtalsklimatet blev kidnappat. Att 2013 påstå att ramadan inte är en svensk tradition är nästan en extremiståsikt. Hur gick det till. Svensk tradition är för mig högtider som julafton, påsk och midsommar. Självklart respekterar jag de allt större grupper nya svenskar som firar andra högtider än de vi traditionellt firar i Sverige. Jag dristar mig också till att tro att flertalet av dem som firar andra högtider inte ser dem som traditionellt svenska högtider även om det är viktiga högtider för dem.

 

Det finns säkert en och annan som mot bakgrund av det här försöker klistra på mig epitet som jag inte står för. Jag älskar den svenska öppenheten och vill att vi fortsatt ska vara ett land dit andra människor söker sig och vill bygga nya liv. Jag är själv en del av det Sverige som välkomnat människor från andra länder. Men att konstruera debatter och tävla i att vara mest politiskt korrekt kommer i slutändan bara att hjälpa politiska krafter med främlingsfientliga agendor.

 

Läs mer här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , , , ,

27 kommentarer

  1. Anna

    Man ser gärna flisan i andras ögon men inte bjälken i det egna. Om du inte vill bli påklistrad epitet du inte står för kanske du inte ska klistra på andra epitetet POLITISK KORREKT om de inte tycker som du. Men tanken att folk tycker att ramadan är en svensk tradition är tydligen helt osannolik för dig. De är så man mår illa.

    • Peter

      Klart som fan att Ramadan inte är en svensk högtid. Den har definitivt inget svenskt ursprung så hur kan den vara svensk? Att det finns folk som bor här som firar den är en sak, men det gör den fortfarande inte svensk. Halloween är inte heller svensk, och den kommer inte bli det heller då den är irländsk.

    • Sven

      Ramadan blir i så fall den enda svenska traditionen. För någon specifik svensk kultur eller tradition finns ju inte.

      Kul att vi slutligen får något som får kallas svenskt!

      • Mavex

        I så fall Sven finns det inget lands traditioner alls med de definitionerna då i så fall man ska bedöma det på det sättet då all kultur antingen kommer ifrån någon plats i Afrika eller någon plats i mellanöstern vad man nu väljer att tro på för skapelse.

    • Maria Skiddi

      ”svensk högtid” var ämnet. Utveckla gärna på vilket sätt Ramadan kvalar in under det epitetet.

      http://www.unt.se/uppsala/ramadan-okar-matforsaljningen-rejalt–2503257.aspx

      ”– När jag bodde hemma i Irak som liten fastade jag alltid och det skulle vara en självklarhet om jag var där. Kroppen behöver vila från all mat och man mår bra av det. Men här jobbar jag hårt och jag måste jag ha mat, annars fungerar det inte, säger han.”

      ”Lokala lagar och sedvänjor

      Islam är landets officiella religion och genomsyrar samhällslivet. All annan publik religionsutövning, missionsverksamhet och uppvisande av religiösa symboler/litteratur etc. är förbjuden.

      Normerna för hur människor ska uppföra sig offentligt är strikt konservativa. Tillämpningen av reglerna varierar dock inom landet.

      Rättskipningen och bestraffningssystemet bygger på den heliga Koranen och muslimsk tradition. Döds- och kroppsstraff förekommer, även för utlänningar.”

      ”Under Ramadan är det förbjudet att äta, dricka och röka under dygnets ljusa timmar och även icke-muslimer förväntas respektera detta. Förtäring/rökning på allmän plats är då förbjuden, oavsett religionstillhörighet.”

      Utdrag från ”reseinformation Saudiarabien/Sveriges ambassad” uppdtrt 12/5 2013

      http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Riyadh/Reseinformation/Reseinformation-Saudiarabien/

      end of discussion.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag har svårt att se att det stora flertalet tycker ramadan är en svensk högtid även om många numer firar den i Sverige.

  2. Anna

    Man ser gärna flisan i andras ögon men inte bjälken i sitt egna. Om du inte vill bli påklistrad epitet du inte står för ska du inte ska klistra på andra epitetet POLITISK KORREKT om det inte tycker som du. Men tanken på att det finns folk som tycker ramadan är en svensk tradition är tydligen helt osannolik för dig. Det är så man mår illa.

    • Tant Stina

      Anna! Hur gammal är du? Hur lång tid tar det för något att bli en tradition?
      Är Kalle Anka på julafton en svensk tradition? Det anser jag. Men hade du frågat mig 1962 – så hade jag nog sagt nej, även om jag då redan vant mig vid Kalle Anka på julaftnarna…
      Förresten om du frågat mig om Ramadan 1962, hade jag nog svarat: Vad är det?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag har svårt att se att det stora flertalet tycker ramadan är en svensk högtid även om många numer firar den i Sverige.

  3. andreas lundell

    Faktiskt riktigt kloka ord det där. PK-extremismen frodas inte bara bland politiker utan också, i ännu högre grad, bland journalister/media. Som du säger så är det på intet sätt representativt för ”vanliga medborgare”. Tyvärr besitter extremisterna i stort sätt alla mediala kanaler av rang, som väl är nätet undantaget. Man kan bara hoppas att den enskilda människan är stark nog att opåverkad kunna bilda sig en egen uppfattning och inte låta sig indoktrineras. Som så ofta måste folk inse att det finns gråskalor, ack så viktiga.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det är problematiskt när det bildas en klyfta mellan valda och de som väljer. Tyvärr kan främlingsfientliga krafter vinna på sådant.

  4. Peter

    Det står mig upp i halsen. Många utvandrade svenskar firar midsommar i sina ”nya” hemländer, blir de automatiskt amerikanska, australiensiska eller spanska högtider då? Blir en japan som flyttar till Polen automatiskt en polack? Tar jag med mig hunden in i ladugården och ställer den i en kätte, blir den en kviga då? Ramadan är ingen svensk högtid, även om den så firas av en miljon svenska medborgare, så är den inte svensk. Den här politiska korrektheten och rädslan över att överhuvud taget våga andas något som skulle kunna tolkas som rasistiskt eller främlingsfientligt är pinsam, och inte så lite oroande. Hur ska vi kunna komma tillrätta med problemen i det här landet om alla beslutsfattare sticker sina huvuden så långt ner i sanden de bara kan och låtsas att allt är bra? Vad blir nästa steg, att förneka att arbetslösheten existerar?

  5. Ante Johansson

    Dom kristna högtiderna är liksom dom muslimska högtiderna inte svenska utan importerade från mellanöstern. Jag anser att endast midvinterblot är äktsvenskt.

    • Observatör

      Sverige har varit kristet i över tusen år, vi är tydligt präglade av Lutheranism än idag. Så, vad är din poäng lille vän? Annat än att raljera och håna?

  6. Ellen

    Bra att Riedl reagerar över det här exemplet. Problemet är att samma fenomen märks över hela linjen när det gäller invandringspolitiken. Politikerna går i uppenbar otakt med väljarna. Ställ frågan ”Tycker du att…”, så kommer 90 procent av väljarna samt 2 av 349 riksdagsledamöter att svara nej i fråga efter fråga.

  7. Stellan

    Skulle vara kul om ni ställde andra frågor också som berör denna avgrund eller som man ibland talar om ”demokratiska kris”. T.e.x. hur man ser på skattepolitiken i sverige, arbetslösheten, alliansens tid vid makten, EU, utrikespolitiken, politikers löner och andra fördelar med mera. Då kommer du se en hel del andra frågor som skiljer eliten från folket i avgrunden än den inte ens kontroversiella åsikten, ja bland oss vanligt folk då, att ramadan inte kan ses som en svensk tradition. Men inget fel i Ramadan för den sakens skull, de flesta ser bara inte den som ”en svensk tradition”. No biggie.De flesta vet också att julgranen är Tysk. Men jag tror nog de andra delarna av politikerföraktet, som du inte ens vågar titta på, nog kommer få kalla kårar gå upp för din rygg. Förhoppningsvis kalla kårar av en känsla av ansvar nu när ni kört Sverige i botten – fast ja – det där med avståndet gör det nu ganska gällande att det har nog inte ens politikerna märkt av. Segelbåten går ju som den ska..

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Nu håller jag inte med om att Sverige är kört i botten. Tvärtom är Sverige en av världens mest konkurrenskraftiga länder idag.

  8. Marie

    Rakryggat av dig och så rätt vartenda ord du skrev, skönt att någon fortfarande bryr sig! Är så förbenat trött på allt tjat om politiskt korrekt, låt mig få andas och tycka vag jag vill utan få rasiststämpeln på mig!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det blir besvärligt om rasiststämpeln missbrukas. Endast de främlingsfientliga vinner på det.

  9. Pingback: Moderat riksdagsledamot ambivalent om invandring « Avpixlat

  10. Anneli Jäverfalk

    Bra Edward, det är så viktigt att yttrande och åsiktsfriheten får vara det som den är menad att vara, om nu bara VK kunde låta bli att editera bort insändare och kommentarer som inte är helt PK så vore det ännu bättre. Man blir så ledsen när kommentaren som DEFINITIVT INTE är kränkande, rasistiska eller annat, ändå inte publiceras bara för att de berör en mindre behaglig sanning. Vårt lands yttrande och åsiktsfrihet hänger i en skör tråd just nu. Detta ger vatten på kvarn åt extrema webbsidor och annat eftersom debatt knappt tillåts på de vanliga medieplatserna. Ibland lyser VKs ultraliberala ställning lika klart som solen gör idag.

  11. Edward Riedl (inläggsförfattare)

    Jag släpper igenom alla kommentarer som inte bryter mot någon lag på min blogg. Hur VK gör vet jag inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.