Edward Riedl (M)

Vi lever längre och friskare liv

I förra veckan läste jag en kort artikel i VK om att vi enligt en dansk studie inte bara lever allt längre utan att vi är allt friskare längre upp i åren. Allt fler 90-åringar är klara i huvudet och har relativt god hälsa jämfört med tidigare. Det är verkligen goda nyheter. För att bara leva längre känns inte lika viktigt som att hjärnan och kroppen får vara med så länge som möjligt. Det kanske kan ta död på myten att vi bara lyckas hålla människor vid liv allt längre utan att det innebär mer livskvalitet. Jag träffade för någon vecka sedan en par där hon var drygt 80 år och han hade passerat 90 år. Hon hade nyss opererat knät. Det gjorde ont och hon kunde inte dansa längre. Men hon kunde gå betydligt bättre. Man blir verkligen glad av sådana berättelser av människor som har tänkt att leva hela livet.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

4 kommentarer

  1. Anders

    Jaha du menar det? att vi är glada när vi är 80? Ja som det ser ut idag är vi det. VI har då haft pension i över 15 år och älskar att varva ner i egen takt på ålderns höst och enbart göra saker man gillar att göra.

    När du ökar pensionsåldern till 75 så kommer det att se annorlunda ut. Då skulle 80åringen enbart ha varit pensionär i fem år…. Kan du förstå? Den person du pratade med skulle alltså nyss ha haft en antställning? Helt sanslöst…

    Om hon jobbat till 75 år så hade hon troligen inte levt, men om vi bortser från det så hade hon nog varit en trasig och förstörd människa. Orken att vilja leva hade varit slut. Hon hade enbart legat och väntat på döden. Troligtvis efter att ha spenderat året mellan 70-75 som arbetslös och fått gå på otaliga ”kurser” hos arbetsförmedlingen för att lära sig söka nytt jobb och skriva CV.
    Plus att de fått a-kassa, som dessutom är långt under existensminimum… det har ni ju också sett till.

    Låter det som en mysig avslutning på livet? Skulle det låta som bra och värdig avslutning på din pappas liv? Eller dina barns liv?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      På ett eller annat sätt måste vi hantera att vi blir äldre och därmed får fler år efter pension. Antingen genom höjd skatt när vi arbetar, höjd pensionsålder, sänkt pension eller kombinationer av dessa.

  2. John

    Ja de är inte klokt hur länge politiker lever å får ha hälsan. Inte har de jobbat som byggnadsarbetare .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.