Edward Riedl (M)

Föräldrar måste köra försiktigt vid skolorna

Enligt landets rektorer är föräldrar som skjutsar sina barn till skolan den största trafikfaran vid skolorna enligt en ny undersökning. Mer än var femte rektor som svarade i undersökningen har dessutom varit med om en olycka eller trafikincident vid sin skola. Det här är något vi länge vetat om tyvärr. Skolorna kan säkert bli ännu bättre på information till föräldrarna både inför skolstart och under terminens gång. Vi politiker kan givetvis göra allt för att bygga säkra miljöer runt skolorna. Men i slutändan är det faktiskt vi föräldrar som skjutsar barnen till skolan och andra bilister som passerar skolområden som ytterst bär ansvaret för att våra barn ska ha en trafiksäker skolmiljö. Tyvärr är alldeles för många föräldrar ute i sista minuten och kör därför alldeles för hetsigt och snabbt även vid skolområdet där många barn rör sig. Så inför ber jag alla föräldrar och ni som passerar skolområden -Tänk på våra barn och kör försiktigt.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Ulf

    Tyvärr är det så att det vinterhalvåret skottas väldigt dåligt vid skolorna, vilket medför att inte barnen kan gå eller cykla vissa dagar vilket tvingar föräldrar att skjutsa barnen. Problemet är stort i kommundelarna och det har tagits upp vid ett flertal tillfällen med både hållbart resande i Umeå (som bland annat förordar ”gående skolbussar” samt med politiker och tjänstemän på kommunen) Att de flesta bilvägar prioriteras före cykel och gångbanorna säger väl allt om hur de flesta politiker helst vill ha det. Edward ta en titt på följande kartor (http://www.umea.se/umeakommun/kommunochpolitik/kartorochgeografiskinformation/kartor/gatorcykelochfordonstrafik/vintervaghallning.4.761b06201354a1f72566758.html) och fundera på vad som skulle hända om gång/cykelbanorna prioriterades vid skolorna och man lät bilvägarna runt skolorna komma i sista hand? Föräldraransvar i all ära och visst måste vi köra försiktigt men det bästa vore väl om vi slapp använda bilen, med lite sunt förnuft hos politikerna vore det kanske möjligt…..

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Som jag skriver kan politiken göra en del. Men i slutändan är det föräldrar och andra bilister runt skolorna som måste ta ansvar och köra försiktigt.

  2. Urban Bengtson

    Med lite sunt förnuft hos politikerna vore det kanske möjligt att planera så riskfritt som möjligt, både till dagis/skola och andra ställen barn/ungdomar vill till. Som i Umeå i ett planerat Nannabad, där trafiklogistiken med säkra till/från-farter samt trygga lämnande/hämtande inte är utrett och presenterat i dokument, samt än mindre löst!

    Bl a beroende på användande av en detaljplan från 1948 och orden ”allmänt ändamål” (avskaffades på riksnivå 1987 enl. besked från Civildepartementet i sommar) så att ingen ny detaljplan gjorts och allmänheten inte kunde ge synpunkter för säkerheten här för sina barn.
    Däremot, här i Umeå, är det tydliga anvisningar för förskola/skola vid till- och frånfarter.

    Hoppas att du som riksdagsman liksom som politiker boende i Umeå kan uppmärksamma hur Umeå kommun åsidosätter trafiksäkerheten här och än mer riskerar olyckor vid skjutsande till ett Nannabad när inget finns utrett och presenterat här, samtidigt som ett badbolag vill gå igång med byggande.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Självklart har politiken ett ansvar som jag skrev. Men nu handlar inte allt om var badet kommer att ligga eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.