Edward Riedl (M)

Nazister på torget i Umeå

Mycket är redan sagt om det obehagliga i att vi i Umeå hade nazister på torget den här helgen. Vi politiker kan tävla i vår avsky mot dessa åsikter hur mycket vi vill. Det svåraste är ändå det ingen av oss säger. I en demokrati får alla komma till tals så länge man inte bryter mot våra lagar. När den gränsen passeras, vilket enligt VK:s rapportering också skett, är det polisens uppgift att hantera situationen. Vi som tror på demokrati och det öppna samhället får aldrig falla i fällan att förespråka det vi i grunden vill bekämpa. När demokratin och rättstaten USA bekämpar terrorismen utanför de lagar och värderingar de säger sig stå för har demokratin och öppenheten redan förlorat mycket. Så oavsett hur mycket dessa nazister provocerar så ska vi endast bekämpa deras åsikter med kloka motargument. När de bryter mot våra lagar så är det polisens arbete att ta hand om det. Det är så en demokrati fungerar. De grupperingar som väljer att slåss med nazisterna runt om i landet har tyvärr väldigt mycket gemensamt med dem som de säger sig vilja bekämpa. Jag vet inte om det skedde i Umeå eller inte den här helgen. Den politiska våldsromantiken finns inom olika politiska extremistgrupperingar och de har mer gemensamt med varandra än med samhället i övrigt.

 

Men att vi har människor i Sverige som år 2013 tror att en nazistiskt samhälle är att föredra framför det samhälle vi har idag är minst sagt sorgligt. Men det visar också på att vi troligen aldrig kommer att kunna ta demokrati, tolerans och öppenhet för givet. Vi måste vinna människors övertygelse för vår demokratiska samhällsmodell varje dag. Det arbetet måste ske överallt. Det är vår gemensamma uppgift som politiker, föräldrar, lärare i skolan och/eller bara i vår roll som vuxna ansvarstagande människor.

 

Rättigheterna i vår demokratiska samhällsmodell måste gälla även dem som inte tror på den för att den ska behålla sitt värde. Det innebär att även nazister ändå tills de bryter mot våra lagar och regler har rätt att framföra sina åsikter. Det är obehagligt på alla sätt och vis. Men det är så det måste vara.

 

Läs mer här, här, här, här och här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Daniel

    Det är illa med nazister på öppen gata men ännu värre med borgare i maktens korridorer. Ni ser ut som vanliga människor men hyser precis lika människofientliga åsikter som dem. Men eftersom ni ser ut som folk så luras vi normala människor att tro på era lögner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.