Edward Riedl (M)

Det blir fortsatt 21 länsstyrelser men 6 nya regionkommuner efter 2015

Staten säger nu nej till att minska antalet länsstyrelser från dagens 21 stycken till 11. Samtidigt så beviljas ansökningarna från Jönköping, Gävleborg, Östergötland, Örebro, Kronoberg och Jämtlands län om att bilda regionkommuner. I praktiken innebär det att landstingen får ett utökat ansvar utan förändringar av länsgränserna. Det är ett klokt beslut som visar att alliansregeringen låter förändringarna komma underifrån. Regeringen säger också att inga ytterligare ansökningar kommer att hanteras den här mandatperioden. Det innebär att Region Västerbotten som organisation kan omprövas inför mandatperioden 2018-2022 här i Västerbotten. När två landsting i Norrland nu görs om till regionkommuner så har givetvis sannolikheten att få till en storregion i Norrland minskat dramatiskt. För självklart ska vi landa i en långsiktigt bra organisationsform för dessa frågor. Men som vi moderater länge sagt. Vi kan inte omorganisera oss var fjärde år utan måste hitta långsiktig arbetsro för alla människor som arbetar med de här frågorna. Gör vi bedömningen i början av nästa mandatperiod att en storregion i Norrland inte kommer att kunna uppnås får vi åter sätta oss ner över parti och blockgränser för att se hur vi bäst löser de här frågorna.

 

Läs mer här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Pontus

    Skon klämmer i denna fråga. Något underifrån perspektiv handlar det inte om eftersom regionbildningen är önskad . SÅ varför motståndet? Frågan borde vara helt odramatisk. Ingen regering kan utforma politik för hela landet i de detaljer som är nödvändiga för att stimulera landets olika delar. Däremot har en regering gott om uppgifter att hantera på EU -nivå och på att samordna inom landet. Vissa frågor hanteras bäst på en mellannivå:Slutsatser som alla utredningar inklusive ansvarskommittén kommit fram till. Att göra landsting till regioner med detta svaga mandat är enbart kosmetik. I Skåne och Vg skapade man nya enheter med mer beslutskraft- Den skillnaden kvarstår nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.