Edward Riedl (M)

Höjda skatter och lån på framtiden är LO:s recept

LO:s tankesmedja under ledning av Daniel Suhonen föreslår att Sverige ska kraftigt höja skatterna i Sverige samtidigt som enorma lån ska finansiera olika typer av investeringar. De vill höja skattekvoten från 44% till 51% i Sverige samtidigt som staten under en 20-års period ska låna ofattbara 2 000 miljarder kronor. Vid en första anblick kan det vara svårt att överblicka vad det betyder i praktiken. Men de höjda skatterna kan innebära att vanliga familjer där båda arbetar som lärare, sjuksköterskor eller metallarbetare får höjda skatter med  50 000 kronor per år. Det kan sannolikt bli ännu mer. Sveriges statsskuld är idag  ca 1 200 miljarder kronor. Förslaget från LO:s tankesmedja är alltså att i ett slag nästan tredubbla statsskulden. Sannolikt skulle det innebära att vi skulle få betala årliga statsskuldräntor på en bra bit över 100 miljarder kronor.

 

Jag blir faktiskt riktigt oroad när jag ser sådana här förslag. Med en S-regering kan det här bli verklighet. Det är i den här riktningen de vill att Sverige ska gå. Trots alliansregeringens jobbskatteavdrag och andra skattelättnader har Sverige världens näst högsta skattetryck. Trots våra sänkta skatter har statens skatteintäkter ökat vilket möjliggjort fortsatta välfärdssatsningar.

 

Jag hoppas verkligen landets väljare inte vill utsätta Sverige, ett av världens mest välmående och konkurrenskraftiga länder, för detta experiment som riskerar flera generationers välstånd.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter:

6 kommentarer

  1. Marianne Ronnhed Johansson

    Förstår att du blir oroad, då det säkert betyder höjd skatt för dig!
    Nu har inte jag läst Suhonens förslag, men jag skulle också vilja tillägga att om alla stora företag i Sverige, och folk som verkligen har råd att betala sin skatt, också gjorde det, så skulle skattetrycket på ”vanligt” folk, som lärare och sjuksköterskor bli lättare! Då skulle vi klara oss utan skattehöjningar.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Om du läste detta skulle din kommentar sett annorlunda ut. Problemet med den typen av skattehöjningar som föreslås är att vanligt hårt arbetande folk är de som får bära bördan.

  2. Uffe N

    Marianne: det stora problemet är inte om företagen betalar sin skatt eller inte. Det stora problemet är att höga skattenivåer får företagen att flytta. Det är idag inte så svårt att montera ner en fabrik, skeppa den till ett annat land och montera ihop den där. Visst, under ett halvår har du ingen produktion, men när den kommer igång igen kostar den långt mindre än den gjorde tidigare, och dina produkter kan du sälja till samma pris som tidigare.

    Om en regering skrämmer för många företag på flykt från Sverige, vad skall folket jobba med?

  3. JonasE

    Höjda skatter kan också innebära minskade kostnader, då en högre skatt kan betala för slopade egenavgifter….bara som exempel och precis motsatsen till det ni i Alliansen gör !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.