Edward Riedl (M)

Det är fel att stänga ute SD från Nobelfesten

Det är fel att stänga ute SD från Nobelfesten! Nobelkommittén bjuder in alla partier utom SD till Nobelfesten då de menar att SD står för andra värderingar. Det hade inte varit problematiskt om de varit konsekventa. Men när ambassadörer från hårdföra diktaturer som bl.a. Nordkorea, Iran och Vitryssland bjuds in känns det inte riktigt konsekvent.

Edward Riedl (M).

18 kommentarer

  1. edor

    Ser man det så är det ett mycket märkligt beslut, det har du alldeles rätt i. Nordkorea och Vitryssland, det talar för sig själv. Vilken avsmak man får för en kommitté när de tar såna beslut. Är inte detta både odemokratiskt och även rasistiskt så säg. Fy!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      SD bör bemötas i sak och inte genom utfrysning där totalitära länders representanter bjuds in.

  2. ceko

    Du har helt rätt Edward. Vem minns inte under den tid Alliansen har suttit vid makten och ministrar fått lämna regeringen pga beskyllningar av diverse slag eller övertramp. Så låt SD få en plats vid borden på Nobelfesten, de är de värda.

  3. Stefan Rådström

    Nu vet jag inte bestämt ifall det är på det viset, men Nobelkommittén bör väl ha rätt att bjuda in vilka de vill, och därmed också låta bli att bjuda in vilka de än behagar?

    Och en viss skillnad är det väl ändå, mellan tämligen betydelselösa representanter för Sverigedemokraterna i Riksdagen, och främmande staters ambassadörer? I detta fall kan man väl också tycka att de svenska representanterna på Nobelfesten då borde representera våra svenska humana, sekulära och demokratiska värderingar, vilket SD inte gör.

    • Ulf Parde

      Svar till Stefan R. Vad jag vet har Vänstertiet och dess föregångare Kommunisterna alltid blivit inbjudet – också under stalinisten Hilding Hagbergs tid som ledare. Då blir det än märkligare att de nu har börjat göra politiska urval. Det kommer att falla tillbaka på Svenska Akademins status.

      • Stefan Rådström

        Tja, först och främst gör Nobelstiftelsen som den vill. Värderingarna har ju också förändrats till det bättre i hela samhället sedan Hagbergs tid. Sedan är Nobelfesten en hyllning till vetenskapen. Sverigedemokraterna har som enda riksdagsparti ett ovetenskapligt rasbiologiskt tänkande i sitt program. Det är lätt att förstå att det inte direkt gör dem populära i vetenskapliga kretsar.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Om du läser vad jag skrev så ser du varför jag tycker som jag gör. Sedan är det givetvis upp till nobelkommittén att bjuda in vilka de vill. Men min poäng är att det klingar lite falskt när de gör som de gör nu. Dessutom hjälper de bara SD att odla martyrstatus.

  4. E Berg

    Hej Edvard

    Starkt att du vågar ta ställning officiellt i denna känsliga fråga. Något som borde vara helt självklart (dvs att bjuda alla partiledare) är numera något väldigt kontroversiellt i dagens PK samhälle där det är mer eller mindre socialt självmord att ens ha en åsikt i invandringsfrågan. Än mindre ta JÅ i försvar. Det vet du och många andra tänkande människor men ack så svårt att yppa det öppet. Bra gjort av dig!

    Har du förresten sett detta i dagens DI: 😉
    http://www.di.se/artiklar/2013/12/2/102000-moderater-till-sd-sedan-valet/

    (Bara min kommentar på din blogg inte stryks helt och hållet för att jag tog med ovanstående länk till DI, men så feg är du väl ändå inte, eller?)

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag tar in alla kommentarer som inte bryter mot lagen. Jag gillar inte SD:s politik för fem öre. Men jag menar att de ska behandlas som ett parti som är invalt i Riksdagen.

  5. E Berg

    Min kommentar var tydligen för positiv för dig att publicera…
    Blev du rädd för vad dina partikollegor skulle säga?

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag tar in alla kommentarer som inte bryter mot lagen. Din kommentar togs in om du ser efter.

  6. Stefan Rådström

    Mitt antagande tidigare tycks stämma. Så här säger Michael Sohlman (Nobelstiftelsens VD) i SvD: ”Nobelstiftelsen är en privat stiftelse och vi bjuder bara dem vi vill se på detta arrangemang”. Alltså, ifall du har en privat fest – hur pompös den än må vara – vill du väl inte att någon annan bestämmer vilka du ska bjuda in?

    Vidare, för att bli inbjuden gäller följande:

    * Det skickas ut ca 2000 inbjudningar och det gäller att svara i tid. Missar du att svara är chansen borta, så det gäller att inte avvakta med svaret oavsett skäl.
    * 200 platser är vikta för studenter, de övriga platserna av de totalt 1300 är reserverade för betydelsefulla personer och sponsorer av Nobelstiftelsen.
    * Kungafamiljen är givetvis given denna kväll.
    * Pristagarna inbjuds självklart tillsammans med sin släkt.
    * Det brukar innebära att ca 150 av gästerna kommer från de närmaste runt pristagarna.
    * Studenter kan fylla i en ansökningsblankett och skicka in 50 kr. Det kan löna sig, du kan bli en av de utvalda 200 framtida forskarna.
    * Det är i princip omöjligt att bli inbjuden om du inte är mycket framstående, statsråd kunglig eller en stor sponsor.
    * Medlemmar i Nobelstiftelsen och de runt arrangemanget är givna gäster.
    * Utvalda journalister får också en plats vid borden.
    * Övriga göre sig icke besvär, detta oavsett önskan om 50-årspresent eller annan stor dag.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig ifrågasatt deras rätt att bjuda in vem de vill. Men jag tar mig friheten att ha synpunkter på hur det går till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.