Edward Riedl (M)

Kina satsar på rymden när USA skär ner

Kina kommer enligt en artikel i aftonbladet idag att landa en obemannad farkost på månen. Det blir den första månlandningen på 37 år. Nästa steg för Kina är en bemannad färd till månen. Kina satsar på många områden och att fortsätta utforska rymden är nu ett av dem. Det sker i en tid när USA, som fortfarande på många områden är den enda supermakten, skär ner på NASA och brottas med ekonomiska svårigheter. Kina utmanar och är på väg upp samtidigt som USA tappar och enligt många är på väg ner. I sak är det inte problematiskt att vissa länder hinner ikapp andra och ibland springer ifrån. Det har hänt många gånger och kommer sannolikt att göra det även i framtiden. Fördelen med att demokratiska länder burit den utvecklingen på slutet är att människor blivit friare och kunnat leva bättre liv. Den utvecklingen har sedan kommit allt fler till del när demokrati och välstånd spridits till fler länder. Att USA vann över Sovjetunionen var inte bara tävlingen mellan två länder. Det var i ännu högre utsträckning en tävling mellan två politiska system. Ett där människor levde fria liv och ett där staten hade den totala makten. Det var demokrati mot diktatur där demokratin segrade. Många i min generation har nog sedan tänkte att historien slutar där. Det goda vann över det onda och mänskligheten kan sedan fortsätta sin strävan efter att sprida demokrati till världens alla hörn, upplysa och befria människor.

 

När Kina nu på många områden blir allt mäktigare och tar ledning innebär det att ett land, dessutom till invånarantalet mycket stort land, där människor inte är fria kommer att sätta allt mer av sin prägel på den globala utvecklingen. Kina är en diktatur som med alla till buds stående medel försöker kontrollera sin befolkning. Diktaturen kontrollerar internet, tv, radio, tidningar och människors möjligheter att leva sina liv. När Kina nu utmanar USA och Väst är det i lika hög grad en tävling om sättet att ordna samhällen och länder. En värld med fria människor är en bättre värld än en värld där många människor lever under diktatur och förtryck. Om Kina såg ut att närma sig demokrati vore det här inget problem utan bara en fantastiskt spännande utveckling. Men det finns skäl till eftertanke och se de stora dragen även om de bara är i begynnande. Demokrati är inget självklart tillstånd för mänskligheten. Demokrati och de värderingar som följer av fria samhällen och länder måste vinnas varje dag. Låt oss aldrig mer tjusas av samhällssystem där människor blir ofria.

 

Läs mer här.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Har inga invändningar mot det du skriver men tycker det är skamligt att pungslå de svenska skattebetalarna och skicka ekonomiskt BISTÅND till denna stormakt. Ett flummande av gigantiska proportioner. Likaså bör biståndet till Ryssland omgående upphöra inte minst mot bakgrund av deras gigantiska satsningar på försvaret (4400 MILJARDER) i närtid. Se detta mot att vi själva saknar medel att bemanna JAS-planen när de övar flyganfall mot oss. Att sen planen i de fall de går upp är obeväpnade har ett löjets skimmer över sig då ryssarna alltid är det. Lägg ned förskingringsorganet SIDA omgående och lägg pengar uteslutande på katastrofbistånd i stället.

  2. Edward Riedl (inläggsförfattare)

    Biståndet kommer i framtiden att inriktas till de med allra störst behov vilket innebär att medelinkomstländer inte kommer att få fortsatt stöd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.