Edward Riedl (M)

Sverige har inte längre världens högsta skatter

Sverige toppade med en skatteandel på 50% av BNP och ligger numer på måttligare 45%. Vi hade då världens högsta skattetryck men har efter alliansens sju år vid regeringsmakten bara världens fjärde högsta skattetryck. Danmark, Belgien och Frankrike har numer högre skattetryck än Sverige. Samtidigt så innehåller skattedebatten flera dimensioner. Så länge vi får bra skola, sjukvård och äldreomsorg så är de flesta av oss nöjda trots höga skatter. Men det finns en gräns när högre skattetryck istället skadar ekonomin och istället urholkar skattebasen. Eftersom skatteintäkterna fortsatt att öka trots att vi har sänkt skatterna för de som arbetar kan man konstatera att skatterna i Sverige var skadligt höga tidigare.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: ,

10 kommentarer

 1. JonasE

  I verkligheten utan det Moderata siffertrixandet så har det i förhållande till befolkningsmängd skatteintäkterna minskat med mer än ni sänkt skatterna, så minskade skatter = minskade skatteintäkter = minskade möjligheter till bibehållen välfärd !!.

  Så rikare blir rikare och fattiga faktiskt fattigare med Alliansens 2/3 politik, men 2014 är det förhoppningsvis slut på detta havererade av välfärden !!.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det är idag fler lärare per elev och mer resurser i sjukvården även räknat per invånare.

 2. Pär Andersson

  Det har således inte slagit dig att nedmonteringen av den allmänna välfärden, bortarrenderandet av skolundervisningen och det ökade antalet fattiga i samhället har ett samband med skattesänkningarna? Kurvorna som visar Sveriges välfärdsranking bland jämförbara länder följer i stort sett samma linje som kurvan över skattelättnader för dem som till äventyrs har ett arbete.

 3. N-O

  Vi kan också konstatera att enligt PISA har skolan stadigt försämrats ,att kommunerna knäar under bördan av urholkade statsbidrag som ej höjts i takt med kostnadsökningarna , att liggsår och Caremablöjor har blivit vardagsmat i takt med att skattepengarna försvinner till skatteparadis utomlands , att antalet socialbidragstagare ökar i takt med att folk ”ramlar mellan stolarna” om de skadas eller mister jobbet osv osv

  Du som är högavlönad riksdagsman märker inte mycket av sådant , mister du jobbet har du en fet pension livet ut och kan via kontakter få högavlönade ”konsultjobb” som lobbyist men för oss här nere på gräsrotsnivå är det faktiskt sådan verkligheten är .

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag menar, som så många gånger förr, att din världsbild ser väldigt olik ut från min.

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Det är helt fel. Även de 10 som har de lägsta inkomsterna har fått det bättre enligt statistiken.

 4. Niklas Karvonen

  Eftersom att sjukvården, skolan och äldreomsorgen har blivit ett skämt med nuvarande regering kan man konstatera att skatterna är skadligt låga.
  Ditt argument fungerar utmärkt åt bägge håll.
  Vi har aldrig haft så låga skatter som nu, vi har aldrig haft så låga skolresultat som nu, vi har aldrig haft så dålig sjukvård som nu, vi har aldrig haft så dålig äldreomsorg som nu.

  Du måste antingen vara en sjukt självisk människa eller så är du en hjärntvättad nickedocka åt högre uppsatta moderater.
  Jag vill tro det bästa om folk därför tror jag de senare om dig.

  Sluta blunda och titta på vad som faktiskt händer, det här kanske gynnar dig för stunden men dina barnbarn kanske inte har samma tur.

  Vi är på väg mot ett samhälle utan trygghet.
  Moderaterna gick in med ett tydligt mål att jaga små skattefuskare och drog en en kam över alla individer och många oskyldiga drabbades.
  Vi har bytt ”Pelle” som va sjukskriven lite för länge mot ”Charlie” som skrev upp sommarstugan på företaget.

  Jag är helt med på att det skedde massa skattefusk innan moderaterna men de är småpengar jämfört med vad många företag fifflar bort idag men det här bör inte vara någon nyhet för dig.

  Kan du ärligt säga att Sverige om man tittar på folket mår bättre nu än då ni tog över?

  • Edward Riedl (inläggsförfattare)

   Jag menar att du har helt fel. ta bara skolan. Vi har idag fler lärare per elev än 2006. Hur är det att montera ner skolan?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.