Edward Riedl (M)

Högre lärarlöner är ett måste

Till vårterminen har endast tre personer sökt att bli högstadielärare i biologi. Även matte och övriga NO-ämnen har väldigt få sökande. Det är i längden ohållbart att nästan ingen vill bli lärare i dessa för landet viktiga ämnen. Det finns säkert flera olika sätt att stimulera unga människor att söka lärarutbildningarna. Men i slutändan är jag övertygad om att lärarlönerna måste upp rejält för att det ska fungera. Alliansregeringen har påbörjat detta genom de särskilda satsningar som gjorts vilket är bra. Men vi behöver göra mer. Högre lön kommer att innebära både högre status och fler sökande till dessa utbildningar.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Johan Andersson

    Min son hoppade för några år sedan av lärarhögskolan och skälet till detta var att han upplevde att man måste ha socialistiska värdringar i provsvaren eftersom hela skolan var besatt av kommunister och miljöflummare. Hans tidigare vistelse i USA låg honom också i fatet.

  2. Håkan Rombe

    Principen är enkel. Man får vad man betalar för. Vi har olika marknader, t ex arbetsmarknaden. Vill man ha duktiga personer som medarbetare får man betala därefter.Jag har hört mycket gallimatias genom åren t ex att en lärare inte behöver djupa ämneskunskaper utan det räcker med att vara en bra coach, veta hur man söker kunskap. På sin höjd bäst i klassen, vilket numera inte är någon självklarhet! Jag började arbeta inom skolan på 1970-talet och då hade hissen nedåt på lönesidan redan börjat. Eländet accelererade efter kommunaliseringen. Jag vet för jag har varit facklig förtroendeman i 25 år och skolledare i 8 år t o m 2003. Skolan håller på att bli en ren kvinnoarbetsplats och den utvecklingen verkar sprida sig till skolledarna. Inget fel på kvinnorna, de är minst lika kunniga och duktiga som männen men en enkönad arbetsplats motverkar arbetsklimat och utveckling. Varför det blivit så? Svaret är löneläget och till en del arbetsgivarens detaljstyrning av lärarnas arbetstid. Och till sist. Umeå kommuns behandling av den här läraren som kommer tillbaka efter att ha forskat och arbetat på universitetet och får lägre lön är talande. Ren kompetensfientlighet! Självmål!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Vi har tillfört skolan ordentliga resurser. Skatteintäkterna har ökat eftersom vi idag har 275 000 fler skattebetalare än när S styrde Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.