Edward Riedl (M)

3 alliansförslag för att stärka skolan

Det första är att införa tioårig grundskola med skolstart vid sex års ålder. Alliansregeringen vill utreda hur skolstarten skulle kunna ske vid sex års ålder, i stället för som i dag vid sju års ålder. Därmed förlängs skolplikten till tio år, och förskoleklassen skulle bli den första av tio årskurser i grundskolan. Genom att tydliggöra förskoleklassens syfte och införa ett extra skolår ges fler elever förutsättningar att nå målen för utbildningen.

Det andra handlar om förlängd skolplikt för den som saknar behörighet till gymnasieskolan. För att bli behörig att börja på nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan krävs i dag minst betyget E i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska samt ytterligare minst fem ämnen. Andelen elever som inte når detta efter årskurs 9 är i dag cirka 12 procent. Dessa elever, som inte är behöriga till gymnasieskolan, kan behöva mer tid för att nå de av grundskolans kunskapskrav som krävs för behörighet. Alliansregeringen vill införa en förlängd skolplikt med upp till ett år för dessa elever, dvs. upp till elva års skolplikt när tioårig grundskola har införts.

Det tredje är att införa obligatorisk sommarskola för de elever som bara saknar godkänt betyg i något ämne för att bli behörig till ett nationellt program kanske inte behöver mer än några veckors koncentrerade studier för att klara även det ämnet. Alliansregeringen vill ge dessa elever möjlighet till sommarskola. Grundskoleutredningen ska föreslå hur en skyldighet för huvudmän att erbjuda sommarskola kan utformas och genomföras. Utredningen ska också överväga om det ska vara obligatoriskt för eleverna att delta. Sommarskolan ska vara till för de elever som efter nuvarande årskurs 9 inte har nått behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan. Eleverna ska ha rätt att pröva för betyg efter genomförd sommarskola. Även efter nuvarande årskurs 8 kan sommarskola göra stor nytta för elever som löper risk att inte nå behörighet till ett nationellt program. Därför ska utredningen föreslå hur man kan genomföra en skyldighet att erbjuda sommarskola också för dessa elever. Förslagen måste utformas så att de inte minskar huvudmännens incitament att sätta in särskilt stöd i ordinarie undervisning.

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Carl-Axel Otterhall

    Hej Edward. Jag tycker att ni som bestämmer ska ge er ut i skolan – fysiskt alltså – och försöka sätta er in i vad problemet i dag är! Det bästa vore om ni kunde vara osynliga och vara med eleverna en hel skoldag:) Ni ska inte åka ut till EN skola i form av en delegation! Ni ska en och en sprida ut er på många olika skolor, i olika stadsdelar, ute i småkommunerna samt både kommunala- och privata skolor. Och börja i förskolan! Ni är ju många som verkar ha lösningen utan att förstå problemet! Så börja där:)

    Jag tror hellre man kunde korta ner skoltiden med ett eller ett par år. Eleverna är jättetrötta i åk 9! Många långt tidigare! Problemet är inte att man får för lite tid i skolan!!!

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Jag besöker skolor med jämna mellanrum. Jag ska besöka några till redan nästa vecka. Dock kommer jag inte lyckas vara osynlig.

  2. JonasE

    Som vanligt så struntar ni i grundproblemet, då det är för stora klasser som gör att allt för många inte klarar skolan, så att låta elever gå länge i samma elände som Alliansens politik skapat !! -hjälper knappast, men Alliansen har väl skattesänkt bort allt ekonomiskt utrymme för att kunna göra något vettigt åt saken, så det blir väl upp till nästa regering att göra detta efter 2014 skulle jag tro !!.

    • Edward Riedl (inläggsförfattare)

      Det kan ju inte stämma. Vi har idag fler lärare per elev än 2006. Vilket annat land har högre lärartäthet än Sverige? För stora klasser kan omöjligt vara vårt problem inom skolans område.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.