Edward Riedl (M)

Förintelsens minnesdag

aus

 

Jag och min dotter besökte Auschwitz och Birkenau mellan jul och nyår 2013! Efter nazistdemonostrationen här i Umeå under hösten kände jag att jag ville visa henne vad detta ledde till för bara ett par generationer sedan. Det går inte att förstå varken det grymma människor kan utsätta varandra för eller omfattningen av det. Vi såg hela rum med skor och hår efter förintelsens offer. Bevarade bilder på små barn på väg till gaskammaren gjorde att hjärtat knöt sig.”Vi och dom” är början på det otänkbara och obegripliga. Vi har alla ett ansvar för att motarbeta främlingsfientlighet och intolerans idag, imorgon och alla andra dagar efter det. Vi får aldrig glömma!

 

Edward Riedl (M).

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Mr Cool

    Jo, ett besök i Oswiecim där Auschwitz och Birkenau ligger borde ingå i skolundervisningen. Värt att veta är att Auschwitz var arbetslägret (folk levde i ungefär 3 månader) och att Birkenau var dödslägret så det är separata läger. Den klassiska bilden med järnvägsspåren och vakttornet är från Birkenau. Synd bara att dom förstört museet och tillåtit dessa ”konstnärer” härja i barackerna där olika nationaliteter förvarades och sätta upp en massa mystiska plastspiraler och annat krafs. Men ett besök är ändå en stark upplevelse och en påminnelse hur vi kan behandla varandra. Att du sen ser en koppling till demonstrationen i Umeå är ändå att dra lite väl långsökta växlar eftersom jag tror det är ytterst få i detta land som vill driftsätta lägren igen. Filmen Katyn är också mycket sevärd som handlar om ryssarnas massavrättningar av polska officerare. Om denna fruktansvärda händelse har det talats väldigt tyst om i Sverige och jag tror inte ens filmen visats på biograferna här men den är desto mer känd utanför landet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.